အသားေသြးစိမ္းသုပ္
အရင္က ႏွစ္သစ္ကူးပို႔စ္တစ္ခုမွာ ေရးခဲ့ဖူးတဲ့ ႐ုိးရာဟင္းတစ္မ်ဳိးနဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္။ ကြ်န္မတို႔ တစ္ႏွစ္တစ္ခါ ႏွစ္သစ္ကူးမွ လုပ္စားျဖစ္တဲ့ ဒီဟင္းမ်ဳိးက စားရခဲပါတယ္။ အခုေတာ့ ႏွစ္သစ္မကူးေသးပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ မေန႔က ဦးေလးရဲ႕ အသက္(၆ဝ)ျပည့္ ေမြးေန႔မွာ တူတစ္ေယာက္က ဝက္တစ္ေကာင္သတ္ျပီး လက္ေဆာင္ေပးခဲ့တဲ့အတြက္ ဒီဟင္းကုိေရးဖို႔ အေၾကာင္းဖန္လာပါတယ္။ ေသြးရဲရဲေတြ မၾကည့္ရဲရင္၊ ရြံ႔တတ္ရင္ ဆက္မၾကည့္ပါနဲ႔လို႔... ဟင္းက အသားေတြကို ေသြးစိမ္းနဲ႔ သုပ္ထားတဲ့ ဟင္းျဖစ္ပါတယ္။
ဒီဟင္းမွာ ပါဝင္တဲ့ အရာေတြက....
၁) ဝက္ အသား၊ အေခါက္
၂) ဝက္ေသြး အစိမ္း
၃) တရုတ္ဟင္းခတ္ အေမြးအၾကိဳင္
၄) နံနံပင္၊ ရွမ္းနံနံ၊ ေရွာက္ရြက္ႏွင့္ တစ္ျခား အေမြးအၾကိဳင္ရြက္မ်ား
၅) ဂ်ဴးျမစ္
၆) ဆီးျဖဴေခါက္
ပထမဦးဆံုး ဝက္နားရြက္၊ ဝက္ေခါင္း စတဲ့ ကိုယ္စားခ်င္တဲ့ အသား၊ အေခါက္ေတြကို မီးကင္၊ အေမြး၊ အညစ္အေၾကးေတြ သန္႔စင္ျပီး၊ ဆားနဲ႔ က်က္ေအာင္ အရင္ျပဳပ္လိုက္ပါတယ္။ (ႏူးေနေအာင္ မျပဳပ္ရပါဘူး) ရလာတဲ့ အသားေတြကို ပါးပါးေလး လွီးထားလိုက္တယ္။ ေနာက္ ဂ်ဴးျမစ္ကိုလည္း အေနေတာ္ ျဖတ္ထားလိုက္ပါတယ္။
ေနာက္ ဝက္ေသြးစိမ္းထဲ တရုတ္ဟင္းခတ္ အေမြးအၾကိဳင္ေတြျဖစ္တဲ့ (တရုတ္အေခၚ) ပါေကာ္၊ ေျခာက္ေကာ့္၊ စမံုစပါးေစ့ စတဲ့ အမႈန္႔နဲ႔ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ ေရာထည့္ေမႊေပးပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ ဝက္ေသြးက ရင္ဘတ္ေသြး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကုိ ယူရမွာျဖစ္ျပီး ခဲမေနေစရပါဘူး။ ဝက္ေသြးက ၾကာလာရင္ ခဲသြားတတ္တဲ့အမ်ဳိးမို႔ ဝက္သတ္သတ္ျပီးခ်င္း ရလာတဲ့ ရင္ဘတ္ေသြး ပူပူေႏြးေႏြးကို မခဲေအာင္ ေအးသြားတဲ့အထိ ေမႊေပးရပါတယ္။ ေအးသြားျပီဆိုရင္ ဘယ္ေလာက္ၾကာၾကာထားလဲ မခဲေတာ့ပါဘူး။
အဲဒီေနာက္ ဆီးျဖဴသီးအေခါက္ နုနုကို ဇြန္းနဲ႔ အျပင္ခြံျခစ္ထုတ္ျပီး အထဲက အသားႏုကို ျခစ္ယူရပါေသးတယ္။ ရလာတဲ့ ဆီးျဖဴေခါက္ အမႈန္႔ကို ဆန္ေဆးရည္နဲ႔ ေဆးေပးရပါတယ္။ ေရနဲ႔ေဆးရင္ ဖန္တတ္တဲ့အတြက္ ဆန္ေဆးရည္နဲ႔ ေဆးရတာျဖစ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ ညႇက္သထက္ညႇက္ေအာင္ ေတာက္ေတာက္စင္းျပီး ထည့္ရပါတယ္။
အေမြးအၾကိဳင္ေတြနဲ႔ ေရာထားတဲ့ ေသြးစိမ္း၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ ဆီးျဖဴေခါက္၊ ဟင္းခတ္အရြက္ေတြကို လွီးထားတဲ့ ဝက္သားထဲထည့္ ေရာနယ္ေပး၊ အေပါ့အငန္ ျမည္းၾကည့္ျပီးရင္ စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။
တကယ္ေတာ့ ဒီဟင္းကို ကြ်န္မ မစားျဖစ္တာ ႏွစ္၂ဝနီးပါး ရွိေတာ့မွာပါ။ အခုစားၾကည့္ေတာ့ စိတ္ထဲမွာ နည္းနည္းေၾကာက္ေနပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဂ်ပန္ေတြရဲ႕ ငါးအစိမ္းကို စားသလိုပဲ "ဒါဟာ ငါးအစိမ္းပါလား" လို႔ မေတြးဘဲ သူတို႔ရဲ႕ ရိုးရာအစာတစ္ခုကို ျမည္းစမ္းေနတယ္လို႔ သေဘာထားျပီး စားၾကည့္ေတာ့ ္စားရဲသြားပါတယ္။ ဒီဟင္းက ေသြးညီႇနံ႔ေတြ မရဘဲ ဟင္းခတ္အေမြးနံ႔ေတြသာ ရတဲ့အတြက္ ပါးစပ္ထဲ အဝင္မဆိုးလွပါဘူး။ အရက္သမားေတြ ၾကိဳက္တဲ့ ဟင္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
ကြ်န္မတို႔ ရြာေျပာင္းစက ဒီဟင္းကို ရြာခံအင္းသားေတြက မစားရဲၾကဘူး။ ကြ်န္မတုိ႔ကိုလည္း အစားၾကဴးတဲ့ လူရိုင္းလို ၾကည့္ၾကတယ္။ အခုေတာ့ သူတို႔လည္း စားတတ္သြားၾကပါျပီ။
ႏိုင္းႏိုင္းစေန
ဒီဟင္းမွာ ပါဝင္တဲ့ အရာေတြက....
၁) ဝက္ အသား၊ အေခါက္
၂) ဝက္ေသြး အစိမ္း
၃) တရုတ္ဟင္းခတ္ အေမြးအၾကိဳင္
၄) နံနံပင္၊ ရွမ္းနံနံ၊ ေရွာက္ရြက္ႏွင့္ တစ္ျခား အေမြးအၾကိဳင္ရြက္မ်ား
၅) ဂ်ဴးျမစ္
၆) ဆီးျဖဴေခါက္
ပထမဦးဆံုး ဝက္နားရြက္၊ ဝက္ေခါင္း စတဲ့ ကိုယ္စားခ်င္တဲ့ အသား၊ အေခါက္ေတြကို မီးကင္၊ အေမြး၊ အညစ္အေၾကးေတြ သန္႔စင္ျပီး၊ ဆားနဲ႔ က်က္ေအာင္ အရင္ျပဳပ္လိုက္ပါတယ္။ (ႏူးေနေအာင္ မျပဳပ္ရပါဘူး) ရလာတဲ့ အသားေတြကို ပါးပါးေလး လွီးထားလိုက္တယ္။ ေနာက္ ဂ်ဴးျမစ္ကိုလည္း အေနေတာ္ ျဖတ္ထားလိုက္ပါတယ္။
ေနာက္ ဝက္ေသြးစိမ္းထဲ တရုတ္ဟင္းခတ္ အေမြးအၾကိဳင္ေတြျဖစ္တဲ့ (တရုတ္အေခၚ) ပါေကာ္၊ ေျခာက္ေကာ့္၊ စမံုစပါးေစ့ စတဲ့ အမႈန္႔နဲ႔ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ ေရာထည့္ေမႊေပးပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ ဝက္ေသြးက ရင္ဘတ္ေသြး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကုိ ယူရမွာျဖစ္ျပီး ခဲမေနေစရပါဘူး။ ဝက္ေသြးက ၾကာလာရင္ ခဲသြားတတ္တဲ့အမ်ဳိးမို႔ ဝက္သတ္သတ္ျပီးခ်င္း ရလာတဲ့ ရင္ဘတ္ေသြး ပူပူေႏြးေႏြးကို မခဲေအာင္ ေအးသြားတဲ့အထိ ေမႊေပးရပါတယ္။ ေအးသြားျပီဆိုရင္ ဘယ္ေလာက္ၾကာၾကာထားလဲ မခဲေတာ့ပါဘူး။
အဲဒီေနာက္ ဆီးျဖဴသီးအေခါက္ နုနုကို ဇြန္းနဲ႔ အျပင္ခြံျခစ္ထုတ္ျပီး အထဲက အသားႏုကို ျခစ္ယူရပါေသးတယ္။ ရလာတဲ့ ဆီးျဖဴေခါက္ အမႈန္႔ကို ဆန္ေဆးရည္နဲ႔ ေဆးေပးရပါတယ္။ ေရနဲ႔ေဆးရင္ ဖန္တတ္တဲ့အတြက္ ဆန္ေဆးရည္နဲ႔ ေဆးရတာျဖစ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ ညႇက္သထက္ညႇက္ေအာင္ ေတာက္ေတာက္စင္းျပီး ထည့္ရပါတယ္။
အေမြးအၾကိဳင္ေတြနဲ႔ ေရာထားတဲ့ ေသြးစိမ္း၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ ဆီးျဖဴေခါက္၊ ဟင္းခတ္အရြက္ေတြကို လွီးထားတဲ့ ဝက္သားထဲထည့္ ေရာနယ္ေပး၊ အေပါ့အငန္ ျမည္းၾကည့္ျပီးရင္ စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။
တကယ္ေတာ့ ဒီဟင္းကို ကြ်န္မ မစားျဖစ္တာ ႏွစ္၂ဝနီးပါး ရွိေတာ့မွာပါ။ အခုစားၾကည့္ေတာ့ စိတ္ထဲမွာ နည္းနည္းေၾကာက္ေနပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဂ်ပန္ေတြရဲ႕ ငါးအစိမ္းကို စားသလိုပဲ "ဒါဟာ ငါးအစိမ္းပါလား" လို႔ မေတြးဘဲ သူတို႔ရဲ႕ ရိုးရာအစာတစ္ခုကို ျမည္းစမ္းေနတယ္လို႔ သေဘာထားျပီး စားၾကည့္ေတာ့ ္စားရဲသြားပါတယ္။ ဒီဟင္းက ေသြးညီႇနံ႔ေတြ မရဘဲ ဟင္းခတ္အေမြးနံ႔ေတြသာ ရတဲ့အတြက္ ပါးစပ္ထဲ အဝင္မဆိုးလွပါဘူး။ အရက္သမားေတြ ၾကိဳက္တဲ့ ဟင္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
ကြ်န္မတို႔ ရြာေျပာင္းစက ဒီဟင္းကို ရြာခံအင္းသားေတြက မစားရဲၾကဘူး။ ကြ်န္မတုိ႔ကိုလည္း အစားၾကဴးတဲ့ လူရိုင္းလို ၾကည့္ၾကတယ္။ အခုေတာ့ သူတို႔လည္း စားတတ္သြားၾကပါျပီ။
ႏိုင္းႏိုင္းစေန
You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://nineninesanay.blogspot.com/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.