ေက်ာင္းေတာ္ပံုျပင္ ၂
ေက်ာင္းစတက္တဲ့ေန႔မွာပဲ နန္းညီအခ်စ္ဆံုး မိန္းကေလးသူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ကို ရခဲ့တယ္.. ရခဲ့ပံုေလးက ဒီလို.. ေက်ာင္းပထမဆံုးေန႔မွာ တစ္ေယာက္ထဲေရာက္လာၿပီး သင္တန္းေရးရာကိုေရာက္ခဲ့တယ္.. တန္းတန္းမတ္မတ္နဲ႔ သင္တန္းေရးရာကို ေရာက္လာရတာက ေဖေဖက ေရာက္ေရာက္ခ်င္း အဲ့ကိုသြားရတယ္မွာထားလို႔.. အရင္ ဆရာဇ၀နရဲ႕ ေကာလိပ္ေက်ာင္းသား၀တၱဳထဲလို ဘယ္အခန္း ဘယ္ဌာန ဘယ္မွာမွန္းမသိလို႔ ေယာင္လည္လည္ျဖစ္တာေတြ.. ေက်ာင္းသားႀကီးေတြ ေခ်ာက္တြန္းတာခံရတာေတြ ဘာမွမခံလိုက္ရပါ.. (သက္သာလိုက္ပံုမ်ားေနာ္).. သင္တန္းေရးရာကိုေရာက္ေတာ့ စာအုပ္ဖိုးေတြဘာေတြေငြသြင္းၿပီး.. ဘာညာလုပ္ၿပီးေတာ့ အဲဒီစာေရးမ အစ္မႀကီးကေျပာတယ္..
"ညီမကပန္းခ်ီပထမႏွစ္ကဆိုရင္ နႏၵာဆိုတဲ့တစ္ေယာက္ကို ေျပာေပးပါ.. သူ႔ဆီကစာအုပ္ဖိုး တြက္တာ မွားသြားလို႔ ပိုေငြျပန္လာယူပါလို႔.. ေနာ္"
"ဟုတ္ကဲ့" ေပါ့.. ေျပာၿပီး ေမဂ်ာေဆာင္ကို ကူးလာခဲ့တယ္..
နန္းညီတို႔ေက်ာင္းက ရွည္လေမ်ာႀကီး.. ေက်ာင္းေပါက္က၀င္လာရင္ လမ္းရွည္ႀကီးကို ေလွ်ာက္၀င္လာ.. ညာဘက္မွာပထမဆံုးေတြ႔တာက စာေပေဆာင္.. ေက်ာင္းသားေတြကေတာ့ မိုင္နာေဆာင္လို႔ေခၚတာပဲ.. ျမန္မာေတြ အဂၤလိပ္ေတြ သမိုင္းေတြ သိပၸံေတြ သင္ရတာ.. ေနာက္ လမ္းေကြ႔ေကြ႔ကို ဆက္ေလွ်ာက္မွ အထဲမွာ ေမဂ်ာေဆာင္ေခၚတဲ့ အႏုပညာေဆာင္.. အဲမွာမွ အဓိက ဘာသာေတြျဖစ္တဲ့ ပန္းခ်ီ ပန္းပု ဂီတ သဘင္ ၄ ဌာနရွိတာ.. ေတာ္ရံုဆို အဲ့အေနာက္မွာ အဲ့အေဆာင္ရွိမွန္းမသိၾကဘူး..
မိန္းကေလးေဆာင္ဘက္ေကြ႕တဲ့လမ္းက တစ္ဖက္.. ျပတိုက္ဘက္လမ္းက တစ္ေကြ႔.. ကုမုျဒာေခၚတဲ့ ဇာတ္ရံုေလးကို သြားတာက တစ္လမ္း.. ေက်ာင္း၀င္းအ၀င္ေပါက္ႀကီးက ေဘးတိုက္ႀကီးေပါ့..
ေမဂ်ာေရာက္ေတာ့ ပထမႏွစ္အခန္းကိုသြားၿပီး နႏၵာဆိုတဲ့တစ္ေယာက္ကို ရွာတာေပါ့.. ဘယ္သူ႔ ေမးရမလဲစဥ္းစားေနတုန္း က်ဴတာဆရာတစ္ေယာက္၀င္လာၿပီး ဘုတ္ျပားဖိုးလာေကာက္ပါတယ္.. ပန္းခ်ီသမားဆိုေတာ့ စာရြက္ႀကီးႀကီးေတြကို ဘုတ္ျပားနဲ႔ခံ ေဒါက္မွာေထာင္ဆဲြရတာေလ.. ဘုတ္ျပားဖိုးသြင္းေတာ့ နန္းညီေရွ႕ကတစ္ေယာက္က ပိုက္ဆံေပး.. သူ႔နာမည္နဲ႔ လက္မွတ္ကို စာအုပ္မွာထုိးေနတာ .. "နႏၵာ"တဲ့.. အဲဒါနဲ႔ နန္းညီက "ခုနက စာအုပ္ဖိုးေတြသြားသြင္းတယ္ မဟုတ္လား".. "အင္း ..ဟုတ္တယ္" .. "အဲဒါ ပိုက္ဆံပိုသြားလို႔တဲ့.. ပိုတဲ့ပိုက္ဆံျပန္္လာယူပါတဲ့"..
သူနဲ႔စေတြ႔ေတြ႔ခ်င္း ေျပာၾကတဲ့စကားေတြေပါ့.. အဲဒိေန႔ကစၿပီး တဲြမိသြားတာ.. စိတ္ေနစိတ္ထားခ်င္းလည္းတူေတာ့ ပိုၿပီးခ်စ္ၾကတယ္.. ၿပီးေတာ့ သူက နန္းညီထက္နည္းနည္းႀကီးေတာ့ ညီအစ္မေတြလိုျဖစ္သြားၿပီး ခုခ်ိန္ထိ ခ်စ္လို႔မ၀ေသးပါ.. း)
နန္းညီတို႔ေက်ာင္းက ေမဂ်ာ ၄ ခုရွိတယ္ဆိုတာ ေျပာျပခဲ့ၿပီးၿပီေနာ္.. ေမဂ်ာတစ္ခုခ်င္းစီကိုမွ အထူးျပဳဘာသာရပ္ေတြထပ္ခဲြေသးတယ္.. ပန္းခ်ီမွာဆို ရသပန္းခ်ီ (Fine Art) နဲ႔ ဒီဇိုင္းပန္းခ်ီ (Communication Art) ဆိုၿပီး ၂ ခုခဲြတယ္.. ပန္းပုမွာဆို ထြင္းထု (Carving)နဲ႔ ဖို႔ျဖည့္ (Modeling)ဆိုၿပီးခဲြတယ္.. ဂီတမွာဆို ေစာင္းအထူးျပဳ တေယာအထူးျပဳ စႏၵရား စသည္ျဖင့္ေပါ့ အဲလိုခဲြတယ္..
ပန္းခ်ီမွာ အေျခခံပံုဆဲြ (Drawing).. ခႏၶာေဗဒ (Anatomy).. ရိုးရာပန္းခ်ီ (Traditional).. ရသပန္းခ်ီ/ဒီဇိုင္းပန္းခ်ီ.. ေနာက္ ပန္းခ်ီသမိုင္း (Art History)ဆိုၿပီး ဘာသာ ၅ ခုသင္ရတယ္.. ဒါက ေမဂ်ာဘာသာေတြေပါ့.. မိုင္နာဘာသာေတြက အမ်ိဳးသားယဥ္ေက်းမႈ.. ျမန္မာစာ.. အဂၤလိပ္စာ.. သမိုင္း.. ရသဘာသာ.. အႏုပညာသိပံၸ ဆိုၿပီးသပ္သပ္.. နန္းညီအားအနည္းဆံုး ဘာသာဆိုရင္ေတာ့ ပန္းခ်ီသမိုင္းပဲ.. ကမၻာ့ပန္းခ်ီသမုိင္းေရာ ျမန္မာ့ပန္းခ်ီသမိုင္းေရာ စာေတြက အမ်ားႀကီးက်က္ရတာေလ.. ၿပီးေတာ့ အဂၤလိပ္လိုေတြ.. ပန္းခ်ီသမိုင္းဆိုေတာ့ ကိုယ္စိတ္၀င္စားတဲ့အေၾကာင္းပဲေလ.. ဒီအတိုင္းဆို ဘယ္လိုျဖစ္ျဖစ္ သတိရေနတတ္ေပမယ့္ စာအေနနဲ႔မွတ္မွတ္သားသားက်က္ရေတာ့ မက်က္ခ်င္တာနဲ႔ပဲ အၿမဲအမွတ္နည္းတယ္.. ဟီဟိ ..
မိုင္နာဘာသာေတြမွာေတာ့ ေပါ့ေပါ့ပါးပါး ေက်ာ္ျဖတ္ႏိုင္တာ အဂၤလိပ္စာပဲ.. က်န္တာေတြကေတာ့ တြန္းတြန္းထိုးထိုးနဲ႔ပဲ ေအာင္လာတာ.. တစ္ခါမွေတာ့ စာေမးပဲြမက်ပါဘူး.. ေတာ္ပါေသးတယ္.. း) ..
နန္းညီတို႔ေက်ာင္းက ပဲြေတာ္ေက်ာင္းႀကီးလို႔ ေျပာလို႔ရတယ္.. ေက်ာင္းတက္လေတြမွာ တစ္လမွပဲြမလြတ္ဘူးေလ.. သိခ်င္လား.. ေျပာျပမယ္.. ပဲြေတာ္ေတြအေၾကာင္း.. ဒါေပမယ့္ ေက်ာင္းေတာ္ပံုျပင္ ၃ က်မွေျပာမွာ.. ေမွ်ာ္ ..
You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://www.random-random.co.cc/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.






ပါ၀င္ ပစၥည္းအားလံုး ဒါမွမဟုတ္ အဓိက ပါ၀င္ ပစၥည္းကို ၾသစေၾတးလ်က ရ႐ွိတာ ျဖစ္ၿပီး ထုတ္လုပ္မႈကိုလည္း ၾသစေၾတးလ်မွာပဲ လုပ္ပါတယ္။
ၾသစေၾတးလ်မွာ အသြင္ေျပာင္း ထုတ္လုပ္ထားေသာ ပစၥည္းပါ။ အဆိုပါ ပစၥည္းကို ထုတ္လုပ္မႈ စားရိတ္ရဲ႕ အနည္းဆံုး ၅၀%ကို ၾသစေၾတးလ်မွ က်သင့္ေစပါတယ္။ ႏိုင္ငံ ရပ္ျခားမွ တင္သြင္းလာတဲ့ ပစၥည္းေတြကို အသံုးျပဳထားပါတယ္။
အဓိက ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကို ၾသစေၾတးလ်မွာ စိုက္ပ်ိဳးပါတယ္။ ထုတ္လုပ္ ထုပ္ပိုးမႈေတြကိုလည္း ၾသစေၾတးလ်မွာပဲ လုပ္ပါတယ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သီးႏွံေတြ သာမက ေရခဲ႐ိုက္ထားတဲ့ စည္သြပ္ထားတဲ့ သီးႏွံေတြ၊ အေစ့အႏွံေတြ၊ ဥေတြ၊ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြ၊ ခ်ည္မ်င္ေတြ ၀ါေတြကေန အပင္ေတြ ပန္းပင္ေတြ အထိ ပါ၀င္ႏိုင္ပါတယ္။
ကုမၸဏီ တစ္ခုက ၾသစေၾတးလ်မွာ ထုတ္လုပ္ရင္ ဒီႏိုင္ငံသားေတြ အလုပ္ရတယ္။ တိုင္းျပည္ကလည္း အခြန္ရတယ္။ အဲဒီအတြက္ ျပည္တြင္း စီးပြားေရးဟာ ေကာင္းမြန္လာပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ ေၾသာ္ဇီပိုင္ ကုမၸဏီေတြဟာ တိုင္းျပည္ အတြက္ ေကာင္းပါတယ္။ ေၾသာ္ဇီပိုင္ ကုမၸဏီတိုင္း ဒီမွာ ထုတ္လုပ္မႈေတြ လုပ္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ ေၾသာ္ဇီပိုင္လည္း ျဖစ္ ထုတ္လုပ္မႈလည္း လုပ္တဲ့ (စံလည္း မီတဲ့) လုပ္ငန္းေတြပဲ ဒီ တံဆိပ္ တပ္ခြင့္ ႐ွိပါတယ္။
ဒီတံဆိပ္ ပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ ႏွလံုး က်န္းမာေရး အတြက္ သင့္ေတာ္တယ္လို႔ အာမခံခ်က္ ေပးထားပါတယ္။ ေသြးေၾကာ ပိတ္ေစတဲ့ ျပည့္၀ဆီ (Saturated Fat) ေတြ မသံုးထားေၾကာင္း၊ ေသြးတိုးေစတဲ့ Sodium မပါေၾကာင္း နည္းေၾကာင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းကေန အကာအကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ပါတဲ့ အစားအစာ ျဖစ္ေၾကာင္းကို Heart Foundation က ေထာက္ခံခ်က္ ေပးထားပါတယ္။ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္သူေတြဟာ ဒီ Foundation မွာ ေလွ်ာက္ရတာ ျဖစ္ၿပီး ၀န္ေဆာင္ခလည္း ေပးရတဲ့ အတြက္ ထုတ္လုပ္သူ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ သူတို႔ အစားအေသာက္ေတြဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေပမယ့္ ဒီတံဆိပ္မတပ္ထားတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
အခုေခတ္ အစားအေသာက္ေတြမွာ "Low GI" ဆိုတာကို သိသာေအာင္ ေရးထားတာ သတိျပဳမိႏိုင္ပါတယ္။ GI ဆိုတာ Glycemic index ပါ။ အစားအေသာက္ေတြ စားလိုက္ရင္ ပါ၀င္တဲ့ ကာဗြန္ဟိုက္ၿဒိတ္ေတြကို ေျခဖ်က္ ၿပိဳကြဲ လူခႏၶာကိုယ္က လက္ခံတဲ့ ဂလူးကိုစ္ အျဖစ္ ေျပာင္းလိုက္ပါတယ္။ အဲဒီ ျဖစ္စဥ္မွာ ကာဗြန္ဟိုက္ၿဒိတ္ေတြ အျမန္ ၿပိဳကြဲလြယ္ၿပီး ေသြးေၾကာထဲကို ဂလူးကို႔စ္ေတြ အျမန္၀င္သြားေစတဲ့ အစားအစာေတြဟာ High GI ျဖစ္တယ္လို႔ သတ္မွတ္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ အေတာ္မ်ားမ်ားဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေတာ္ဖို႔ Low GI ျဖစ္ရမွာ ျဖစ္ၿပီး တခ်ိဳ႕ အစားအစာေတြကေတာ့ အေတာ္အသင့္ ျဖစ္ရပါမယ္။ ႏို႔၊ ဥ၊ အသား၊ အေစ့အႏွံေတြဟာ GI အနည္းဆံုးပါ။ ဆန္လုံးညိဳ၊ ဒန္ေပါက္ဆန္ (Basmati Rice)၊ ေမာင္းေထာင္းဂ်ဳံ တို႔ဟာ အလယ္အလတ္ပါ။ ေျပာင္း၊ အာလူး ဖရဲသီး၊ Jasmine Rice၊ ဂ်ံဳ၊ ႏွံစားနဲ႔ သၾကားလံုးေတြဟာ GI ျမင့္ပါတယ္။ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနလို႔ ခႏၶာကိုယ္က ဂလူးကို႔စ္ သၾကားဓါတ္လိုေနတာကလြဲရင္ေတာ့ Low GI ျဖစ္တဲ့ အစားအစာေတြက ေကာင္းပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဆီးခ်ိဳသမားေတြ အတြက္ပါ။ ထမင္းခ်က္တဲ့ အခါ ဘာစမာတီဆန္ မသံုးႏိုင္ရင္ေတာ့ ကဆီနည္းတဲ့ (နည္းနည္း ဖြယ္တဲ့) ဆန္ကို Vinegar နည္းနည္း ထပ္ခ်က္ရင္ ထမင္းလည္း ေမႊးၿပီး GI ကိုလည္း ထိန္းေပးတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔အတြက္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဒီတံဆိပ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြအတြက္ တစ္ခါစားစာမွာ ကာဗြန္ဟိုက္ၿဒိတ္ ၁၀ ဂရမ္ေအာက္ပဲ ပါရပါမည္။
ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း ၉၀% ေက်ာ္ပါမွ ဒီတံဆိပ္ တပ္ႏုိင္ပါတယ္။ ထုတ္လုပ္မႈ စားရိတ္ရဲ႕ ၇၅% ေက်ာ္ကို ေၾသာ္ဇီမွာ သံုးမွလည္း အက်ံဳး၀င္ပါတယ္။
Halal ဆိုတာ `ခြင့္ျပဳထားေသာ´၊ `ဥပေဒႏွင့္ ညီေသာ´ လို႔ အဓိပၸါယ္ရတယ္ ၾကားဖူးပါတယ္။ မူဆလင္ ဘာသာ၀င္ေတြဟာ `ဟာလာ´ ျဖစ္တဲ့ အစားအစာပဲ စားရပါတယ္။ ဒီလို တံဆိပ္ရဖို႔ တင္းၾကပ္တဲ့ စည္းကမ္းေတြကို လိုက္နာရပါမယ္။ ဥပမာ အစားအစာ ထုတ္လုပ္တဲ့ အခါ အရက္ေသစာ မပါရဘူး၊ အစားအစာ ျပင္ဆင္သူဟာ အရက္ မေသာက္ထားရဘူး လိုမ်ိဳးေတြပါ ပါ၀င္ပါတယ္။ စကၤာပူေလာက္ မူဆလင္ လူဦးေရ အခ်ိဳး မမ်ားတဲ့အတြက္ သတိထားမိေလာက္ေအာင္ေတာ့ ဒီတံဆိပ္ကုိ ၾသစေၾတးလ်မွာ မေတြ႔ရပါဘူး။