Wednesday, November 5, 2008

[We She Me] 1 New Entry: ဌာပနာရေသာ စားစရာမ်ား

ဌာပနာရေသာ စားစရာမ်ား

စမူဆာ၊ ေပါက္စီ၊ ဖက္ထုပ္၊ အာလူး ကတ္တလိပ္ကဲ့သို႔ ဌာပနာရေသာ စားစရာမ်ားထဲမွ ေလာေလာဆယ္ တ႐ုတ္စာ ၂ မ်ိဳး၊ ကုလားစာ ၂ မ်ိဳးကို ေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။ ဒါမွ တစ္မ်ိဳးမဟုတ္ တစ္မ်ိဳးကို ႀကိဳက္တဲ့သူ ႐ွိႏိုင္မွာ။ ဒီလို အစားအစာေတြကေတာ့ သူမက စိတ္႐ွည္႐ွည္ လုပ္ေပးလို႔ စားျဖစ္တာပါ။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ဒါမ်ိဳးေတြမွာေတာ့ စိတ္မ႐ွည္ခ်င္ပါဘူး။

စမူဆာ
မေကက စမူဆာလုပ္စားၿပီး Recipe ေပးလို႔ နည္းနည္း Customise လုပ္ၿပီး ေႀကာ္စားၾကတယ္။ မေကရဲ႕ Recipe က ``ကိုအန္ဒီနဲ႕သူမ အတြက္.. ရွယ္ Recipe ေလး.. ဘေလာ့ ေနာက္ကေန.. တိတ္၂ ေလး ေပးလိုက္တယ္.. ( ဘယ္သူ႕မွေတာ ့မေျပာနဲ့႕-ဒါ.. အိႏၵိယ ေျမာက္ပိုင္း က..Great Great grand Mother Recipe ေနာ္- း) အားလူးကို ျပဳတ္..ေခ် ထား။ ၾကက္သြန္နီ ဆီသပ္ ဆႏြင္း ထဲ့.. ၾကက္သားထဲ့.. ျပီးမွ.. Cummin အမွဳန္႕ေလး.. တဇြန္းေလး ထဲ့.. ငံျပာရည္ နဲနဲ ထဲ့.. အိုေက.. ေမႊး.ျပီး.. က်က္ရင္- အားလူေၾကထဲ ေရာ ေမႊ..။ ဒါပဲ- ေကာ္ျပန္႕ရြက္မွာ ေခါက္တာေလးပဲ။ က်မကေတာ့.. ပံုမွန္ ေလးေထာင့္ အရြက္ၾကီးကို.. ၃ပိုင္း အရွည္ ရေအာင္ ကပ္ေၾကးနဲ႕ကိုက္ လိုက္တယ္။´´ေက်းဇူး မေက။

ကၽြန္ေတာ္တို႔ အရင္လုပ္စားတုန္း လက္ဘက္ရည္ဆိုင္ေတြက ေႀကာ္သလို အာလူးကို အတံုးေလးေတြ လွီးထားၿပီး ေႀကာ္တာ။ ေနာက္ေတာ့ မေက ေျပာသလို အာလူးကို ျပဳတ္ထားၿပီးမွ ေရာေႀကာ္တာ။ ဘာကြာသလဲဆိုေတာ့ အတံုးေလးေတြက ဖက္နဲ႔ထုပ္တဲ့ အခါက်ေတာ့ ေနရာ အႏွ႔ံ မေရာက္ဘူး ျဖစ္တယ္။ ေၾကာ္လိုက္တဲ့ အခါက်ေတာ့လည္း အတံုးေလးေတြက နည္းနည္း ေျခာက္တယ္။ အာလူးကို ျပဳတ္ၿပီး ေခ်ထားတာက အျပည့္အသိပ္ ေနရာလြတ္ မက်န္ေအာင္ ထည့္လိုု႔ရၿပီး စမူဆာကို စားရတဲ့ အခါ ပိုေကာင္းတယ္။ စီးပြားေရး အရဆိုရင္ေတာ့ အစာ ပိုကုန္ေပမယ့္ အိမ္မွာ လုပ္စားတာ ဆိုေတာ့ ျပဳတ္ထားတာက ပိုေကာင္းတယ္။ တကယ္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔က အာလူးကို ျပဳတ္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ အခြံမခြာဘဲ Microwave ထဲထည့္ၿပီး ၅ မိနစ္ၾကာရင္ တစ္ဘက္လွည့္ၿပီး ေနာက္ ၅ မိနစ္ ထပ္ဖုတ္တာပါ။ ျပဳတ္သလိုပါပဲ။ အနည္းငယ္ ေျခာက္တာ တစ္ခုပါပဲ။

အရင္တုန္းက စမူဆာ လုပ္စားရင္ အသား မထည့္ျဖစ္ဘူး။ လူက အေပါစားေတြ စားၿပီး အေပါစားေတြနဲ႔ အ႐ိုး စြဲေနၿပီ။ အခုေတာ့ ၾကက္ရင္ပံုသားကို အတုန္းေသးေသးေလးေတြ လွီး ဆား၊ နႏြင္းနဲ႔ အရင္ ေႀကာ္လိုက္တယ္။ ၾကက္သားေတြ က်က္သြားမွ ၾကက္သြန္နီ ေလးေထာင့္တုန္းေလးေတြ လွီးထားတာ ထည့္ေႀကာ္လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြ ေပ်ာ္မသြားေအာင္ ၾကက္သားက်က္မွ ထည့္တာပါ။ ခဏေလး ေနတာနဲ႔ အာလူးျပဳတ္ၿပီး ေခ်ထားတာေတြ ထည့္လိုက္တယ္။ ကၽြန္ေတာ္က ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္လည္း ႀကိဳက္ေတာ့ သူမကို ပဲသီးစိမ္းလံုး ထည့္ဖို႔ ႀကိဳေျပာထားတယ္။ ပဲသီးစိမ္းပါေတာ့ စားရတာ ေျခာက္ေျခာက္ကပ္ကပ္ မျဖစ္ေတာ့ဘူး။ ဇီရာမႈန္႔ (Cumin) အနည္းငယ္ထည့္၊ ပူတီနံကို လွီးထားၿပီး ထည့္၊ မဆလာမ်ားမ်ား၊ ဆားနည္းနည္းထည့္ၿပီး နည္းနည္း ေႀကာ္လိုက္တယ္။ ဒါေတြ မပါရင္ စမူဆာက ေမႊးမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဆီသပ္ကတည္းက င႐ုတ္သီးမႈန္႔ နည္းနည္းေလး ပါတယ္ ဆို႐ံု ထည့္လည္း ရပါတယ္။ အားလံုး က်က္ေတာ့ အေအးခံထားတယ္။

ဖက္အတြက္ ေကာ္ျပန္႔႐ြက္ အႀကီးကို အ႐ွည္လိုက္ ၃ ပိုင္းပိုင္းလိုက္တယ္။ ေလးေထာင့္ ႐ွည္႐ွည္ ဖတ္ကို တစ္ဖက္ပိတ္ ကန္ေတာ့ပံုရေအာင္ ေခါက္လိုက္တယ္။ အစာေတြကို ေနရာအႏွံ ၀င္ေအာင္ သြပ္ၿပီး ပိုေနတဲ့ အနားတစ္ဖက္ကို ျပန္ေခါက္ၿပီး ပိတ္လိုက္ပါတယ္။ ေခါက္နည္းကို မလုလုဆီကေန ရတာပါ။ ဒီမွာ ပံုနဲ႔ တကြ ၾကည့္လို႔ ရပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဆီမ်ားမ်ားထဲမွာ ေႀကာ္လိုက္ၿပီး ဆယ္တဲ့အခါ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး တစ္႐ွဴးအထူ ခင္းထားတဲ့ ဗန္းထဲထည့္ၿပီး ဆီစုပ္လိုက္ပါတယ္။ ဆိုင္ေတြမွာလိုေတာ့ သတင္းစာ မသံုးသင့္ပါဘူး။ သတင္းစာက ခဲေတြက အစားအေသာက္ထဲ ပါသြားမွာ စိုးလို႔ပါ။ အခ်ဥ္အတြက္ေတာ့ မန္က်ည္းရည္နဲ႔ Garlic Chili င႐ုတ္ဆီကို ေရာေမႊၿပီး အလြယ္ ေဖ်ာ္လိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ စမူဆာက ၾကည့္ရင္သာ ဘာမွ မဟုတ္တာ။ ဒီလို ေႀကာ္ဖို႔ ႏႊာ၊ လွီး၊ ျပဳတ္၊ ေၾကာ္၊ ထုပ္၊ ျပန္ေၾကာ္ဖို႔ အခ်ိန္ေတာ့ ၁ နာရီ ေက်ာ္ေက်ာ္ ၾကာႏိုင္ပါတယ္။ စားတဲ့ အခါမွာေတာ့ ၁၀ မိနစ္ ၁၅ မိနစ္အတြင္းမွာ ကုန္သြားႏိုင္ပါတယ္။

အာလူး ကက္တလိပ္
အာလူး ကက္တလပ္အတြက္ေတာ့ အာလူးကို ျပဳတ္မွ ျဖစ္မွာပါ။ အထက္က ေျပာထားသလို Microwave ထဲ ထည့္လို႔ မရပါဘူး။ ျပဳတ္မွ စီးမွမို႔ အာလူးကို ျပဳတ္ပါတယ္။ အခြံခြာၿပီး ေထာင္းရပါတယ္။ ေထာင္းတဲ့ အခါ ေျပာင္းေကာ္မႈန္႔ (ဒါမွမဟုတ္) ေကာက္ၫွင္းမႈန္႔ နည္းနည္း၊ ဆားသင့္႐ံု ထည့္ၿပီး စီးသြားတဲ့ အထိ ေထာင္းပါတယ္။ ဆီးသြားတဲ့ အထိေတာ့ မေထာင္းပါနဲ႔ ဟင္းေတြ ပိုငန္ကုန္ပါမယ္။ ေျပာင္းေကာ္မႈန္႔ပါမွ အာလူးအသားက စီးစီးတြဲတြဲေလးနဲ႔ စားလို႔ ေကာင္းတာပါ။

အစာအတြက္ အမဲသားျဖစ္ျဖစ္၊ ၾကက္သားျဖစ္ျဖစ္ အေၾက ဒါမွမဟုတ္ အတံုး ေသးေသးေလးေတြကို ၾကက္သြန္နီ ေလးေတာင့္တုံးရယ္၊ မုန္လာဥနီ ျခစ္ထားတာရယ္ ေရာေႀကာ္ပါတယ္။ ဆားသင့္႐ံု၊ မဆလာနည္းနည္း ထည့္ပါတယ္။
အာလူးေထာင္းထဲက ပင္ေပါင္ေဘာလံုးေလာက္ ၂ လံုး ယူလိုက္ပါတယ္။ တစ္လံုးကို ျပားၿပီး ခြက္ကေလး လုပ္ၿပီး အစာေတြကို လက္ဘက္ရည္ တစ္ဇြန္းစာ ေမာက္ေမာက္ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ အာလူး ေနာက္တစ္လံုးကို ျပားလိုက္ၿပီး အုပ္ၿပီး ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ ပိတ္လိုက္ပါတယ္။ ေျပာင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ကိုလည္း အနားမွာ အသင့္ ႐ွိပါေစ။ အာလူးကို ကိုင္ရတာ ပိုအဆင္ေျပပါတယ္။ လံုေအာင္ ပိတ္ၿပီး ဆီ တ၀က္စာ ဖံုးေလာက္ထည့္ၿပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႔ ေႀကာ္ပါတယ္။ တစ္ဖက္ကို ႂကြပ္ေအာင္ ေစာင့္ၿပီးမွ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးပါ။ ႏို႔မဟုတ္ရင္ ေၾကသြားႏိုင္ပါတယ္။ ႏွစ္ဖက္စလံုး ႂကြပ္ရင္ေတာ့ ဆယ္ၿပီး တစ္႐ွဴးေပပါနဲ႔ ဆီစုပ္ထားပါတယ္။

ဖက္ထုပ္ျပဳတ္ေႀကာ္
ဖက္ထုပ္ကိုေတာ့ ျပဳတ္ေႀကာ္ လုပ္စားပါတယ္။ ဆီနဲ႔ ႂကြပ္ႂကြပ္ ေႀကာ္တာထက္စာရင္ ျပဳတ္ေႀကာ္က အနည္းငယ္ေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုေကာင္းႏိုင္တယ္ ဆိုတာထက္ ျပဳတ္ေႀကာ္ကို ပိုႀကိဳက္လိုပါ။

အစာအတြက္ ၀က္သားအေၾက ၂၅၀ ဂရမ္ကို က်ဴးဆိုင္ ၁ စည္း (ခပ္မ်ားမ်ား - ဆတူနီးပါး)၊ ဆားသင့္႐ံု၊ င႐ုတ္ေကာင္း အမည္း မ်ားမ်ား၊ ပဲငန္ျပာရည္ အက်ဲ အနည္းငယ္၊ ႏွမ္းဆီအနည္းငယ္၊ သၾကား အနည္းငယ္နဲ႔ သမေအာင္ ေမႊလိုက္ပါတယ္။

ၿပီးေတာ့ ဖက္ထုပ္ဖက္ထဲကို အစာ မ်ားမ်ားထည့္ၿပီး ထိပ္ေတြကို ေရဆြတ္ၿပီး ပိတ္လိုက္ပါတယ္။ လက္ထိပ္ေလးေတြနဲ႔ လိုက္ဖိပါတယ္။ ဖက္ထုပ္ေတြက ဗိုက္ေဖာင္းေဖာင္းေလးေတြ ျဖစ္ေနရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဆီနည္းနည္း ထည့္ထားတဲ့ ဒယ္အိုးထဲမွာ စီထည့္ၿပီး ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ထားပါတယ္။ ၂ေရ ၃ေရေလာက္ ထပ္ထည့္ေပးရပါတယ္။ က်က္ခါနီးမွ ေအာက္ေျခေတြကို အေရာင္သန္းလာတဲ့ အထိေစာင့္ၿပီး ေႀကာ္ပါတယ္။ လွန္ေပးစရာ မလိုပါဘူး။ ေအာက္ေျခေတြ လိုသေလာက္လည္း ရၿပီဆိုရင္ေတာ့ သတိထား ဆယ္လို႔ ရပါၿပီ။
အခ်ဥ္အတြက္ေတာ့ ဂ်င္းအမွ်င္ေလးေတြရယ္၊ ပဲငန္ျပာရည္ အၾကည္ရယ္၊ သံပုရာသီးရယ္နဲ႔ လုပ္လို႔ ရပါတယ္။ ရယ္ဒီမိတ္လည္း ႐ွိပါတယ္။

ေပါက္စီ
ေပါက္စီအတြက္ကေတာ့ အေရးႀကီးတာ ဂ်ံဳမႈန္႔ပါ။ ပထမ ကိုယ့္ဘာကိုယ္ တစ္ေခါက္လုပ္စားတာ ဂ်ံဳမႈန္႔ေတြက ေကာင္းေကာင္းမပြလို႔ ေပါက္စီ အသားက နည္းနည္း က်စ္သြားပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းေတြ လုပ္စားေတာ့ ရယ္ဒီမိတ္ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ လုပ္စားတာ အဆင္ေျပပါတယ္။ ကိုယ့္ဘာကိုယ္ လုပ္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ဦးႀကီးပုရဲ႕ နည္းကို ႐ွဲလိုက္ပါတယ္။ သူေျပာတဲ့ အတိုင္း အတိအက်လုပ္ၿပီး ၾကာၾကာ ေဖာက္ထားမွ ေကာင္းမယ္ပံုပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔က အခ်ိန္မေပးလိုက္ေတာ့ က်စ္သြားပါတယ္။

`ဂ်ံဳမႈန္႔ (၅၀ သား) ကို ေဘကင္ေဆာ္ဒါ (လက္ဘက္ရည္ ဇြန္း ၂ ဇြန္း) နဲ႔ ေရာစပ္၍ သမသြားေအာင္ စကာနဲ႔ အထပ္ထပ္ ခ်ပါ။ ေခါက္ၿပီး ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥ (၆လံုး) တို႔ႏွင့္ ဂ်ံဳအလ်ဥ္တို႔ကို ေရာနယ္ပါ။ ႏြားႏို႔ ထည့္နယ္ပါ။ နယ္သားက်သြားေသာအခါ ပိတ္ပါးကို ေရဆြတ္၍ ေခတၱ အုပ္ထားပါ။´ တဲ့။ ကၽြန္ေတာ္တို႔က ေဘကင္ေဆာ္ဒါ ထည့္တာ နည္းၿပီး အုပ္တာ နာရီ၀က္ေလာက္ပဲ ဆုိေတာ့ မုန္႔က မပြဘူး ျဖစ္သြားတယ္။ ေဘကင္ေဆာ္ဒါမ်ားမ်ား ထည့္ၿပီး ၂ နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားရင္ေတာ့ ေကာင္းမွာပါ။ ေနာက္ေတာ့ ဆိုင္က ၀ယ္လာတဲ့ ရယ္ဒီမိတ္ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ဆိုေတာ့ ေကာင္းေကာင္း ပြပါတယ္။ ဂ်ံဳမႈန္႔ကို ေရေအးနဲ႔ နယ္ၿပီး ၁ နာရီေလာက္ ထားပါတယ္။

အစာအတြက္ ၀က္သားအေၾက ၂၅၀ ဂရမ္ကို ၾကက္သြန္ဥနီကို ေလးေထာင့္တံုး လွီးထားတာရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေသးေသးႏုပ္ႏုပ္လွီးထားတာရယ္၊ ဆားသင့္႐ံု င႐ုတ္ေကာင္းမ်ားမ်ား၊ သၾကား လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ပဲငန္ျပာရည္ အၾကည္နည္းနည္း၊ ထည့္ၿပီး နယ္ပါတယ္။ ဘဲဥ အငန္ မ႐ွိေတာ့ ၾကက္ဥျပဳတ္ ထည့္ပါတယ္။ ၀က္အူေခ်ာင္းကို ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္ပါတယ္။
ဌာပနာဖို႔ ဂ်ံဳသား ခပ္ႀကီးႀကီး ယူၿပီး ခြက္လုပ္ထည့္ၿပီး ေဘးသားေတြကို အေပၚကို စုယူၿပီ လိမ္လိုက္ပါတယ္။

ေပါင္းေခ်ာင္ထဲကို  ခပ္ေခ်ာင္ေခ်ာင္ ထည့္ပါတယ္။ မုန္႔သားက ပြလာမွဆိုေတာ့ ေနရာ ေပးထားရပါတယ္။ ေပါင္းတဲ့ အခါ ေရေႏြးကို ဆူေအာင္ လုပ္ၿပီးမွ ေပါင္းေခ်ာင္ကို ဆင့္ပါတယ္။ ေရေႏြးထဲကို Vinegar တစ္ဇြန္းေလာက္ ထည့္ေပါင္းရင္ ဂ်ံဳသားျဖဴပါတယ္။ နာရီ၀က္ေလာက္ ေပါင္းရပါတယ္။ ေပါင္းေနခ်ိန္မွာ ဖြင့္မၾကည့္ရပါဘူး။ အခ်ိန္တန္ရင္ေတာ့ ေပါက္ဆီပြပြေတြ ရပါၿပီ။ င႐ုတ္ဆီနဲ႔ ဆိုရင္ လိုက္ဖက္ပါတယ္။ လာ႐ွိဳး ၇လႊာ ေပါက္ဆီေလာက္ေတာ့ အသားမပြေပမယ့္ သူ႔လို င႐ုတ္သီးေႀကာ္နဲ႔ စားလည္း ေကာင္းပါတယ္။

You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://wesheme.blogspot.com/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.