ဆိတ္ကလီစာခ်က္ + ပဲ၀ါေလးဆူးပုပ္ဟင္းခ်ဳိ + ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္
အားလံုးေသာေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါရွင္။ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ဒီေန႕ေတာ့ ဆိတ္ကလီစာခ်က္္ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆိတ္ကလီစာ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးအပြေတာင့္၊ ဖာလာေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ မာဆလာ၊ ဆား၊ ဆီနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ဆိတ္ကလီစာထဲက အသည္းနဲ႕ ႏွလံုးတုိ႕ကုိ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ အရင္ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ ဆိတ္အဆုတ္ကုိ သံပုရာရည္နဲ႕ နယ္ျပီးေတာ့မွ အထဲက အျမွဳပ္ေတြပါထြက္လာေအာင္ နာနာနယ္၊ ညွစ္ထုတ္ပစ္ ျပီးေတာ့ ေဆးေပးပါ။ ဆိတ္ပုဆုိးၾကမ္းကုိေတာ့ ကြမ္းစားထံုးနဲ႕ပြတ္ျပီးေတာမွ ့နယ္ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ ကလီစာအားလံုးကုိ အရြယ္ေတာ္ေလးေတြ ရေအာင္ လွီးျပီး သံပုရာရည္နဲ႕ နယ္ျပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထားေပးပါ။ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး အရည္ညွစ္ယူထားပါ၊ ျပီးရင္ ဇီယာေစ့နဲ႕ ဖာလာေစ့ကုိ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ သံပုရာရည္နဲ႕ ႏွပ္ထားတဲ့ ကလီစာထဲကုိ ခ်င္းညွစ္ရည္ရယ္၊ ဇီယာ၊ ဖာလာေစ့၊ ဆား၊ သၾကား၊ နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေရာနယ္ေပးပါ။
ငရုတ္သီး အပုေတာင့္ကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ေရစိမ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆး ျပီးရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးကုိ အရင္ညက္ေအာင္ေထာင္း၊ ငရုတ္သီးညက္ျပီဆုိရင္ ခ်င္းကို ထည့္ေထာင္း၊ ခ်င္းညက္ျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီကုိ ထည့္ေထာင္းေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အသားေတြကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ အသားေတြထဲက ထြက္လာမယ့္ေရကုိ ပထမဦးဆံုးခမ္းေအာင္ တည္ေပးပါ။ ပထမတစ္ရည္ခမ္းျပီးရင္ ဟင္းအုိးကုိ ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊျပီးေတာ့မွ လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးစာ ေရထပ္ျဖည့္၊ အဖံုးအိပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးေရခမ္းခါနီးျပီဆုိရင္ အဖံုးဖြင့္၊ ျပီးေတာ့ ဟင္းအုိးကုိ အေပါ့အငံ၊ ႏူး၊ မႏူးျမည္း၊ အေပါ့အငံလုိရင္ လုိတဲ့အရသာထပ္ျဖည့္၊ အႏူးလုိေသးရင္ ေရေလးထပ္ျဖည့္ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။ နယ္စားလုိ႕ရေအာင္ ဆီက်န္ေရက်န္ေလးနဲ႕ခ်လုိက္ရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုတဲ့ ဆိတ္ကလီစာခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။
ဆိတ္ကလီစာခ်က္နဲ႕ တဲြဖက္စားဖုိ႕ ပဲ၀ါေလးဟင္းခ်ဳိကုိ ဆူးပုတ္ရြက္ေလးခပ္ျပီး ခ်က္မယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပဲ၀ါေလး၊ ဆား၊ ဆီအနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆူးပုတ္ရြက္တုိ႕ပါေနာ္။
ပဲ၀ါေလးကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲ ထည့္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္ျပီး ၾကက္သြန္နီကုိ ေလးစိတ္ထုိးေပးပါ။ ျပီးရင္ ဆီနည္းနည္း၊ ဆားေလးရယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ေလးရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ ထည့္၊ ေရေလး လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးစာ ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးတည္ေပးပါ။ ပဲဟင္းအုိးပြက္လာျပီဆုိရင္ ေ၀မက်ေအာင္လုိ႕ အဖံုးကုိ တ၀က္ေလာက္ ဟထားျပီး တည္ေပးပါ။ ပထမတစ္ရည္ခမ္းျပီဆုိရင္ ေနာက္ထပ္ ေရထပ္ျဖည့္ျပီး တည္ေပးပါ။ ပဲနူးျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံျမည္းျပီး ဆူးပုတ္ရြက္ေလးခပ္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္၊ ဟင္းအုိးပြက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲ၀ါေလး ဆူးပုပ္ဟင္းခ်ဳိေလး ရပါျပီေနာ္။
ဆီျပန္ဟင္းရယ္၊ အရည္ေသာက္ရယ္ ရျပီဆုိရင္ေတာ့ ထမင္း၀ုိင္းေလး စုိျပည္သြားရေအာင္ အသုပ္ေလး တစ္ပြဲေလာက္ ထည့္မယ္ေနာ္။ ပဲေစာင္းလ်ားသီးေလးရွိတာမုိ႕ သုပ္လုိက္မယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပဲေစာင္းလ်ားသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီခ်က္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ေရထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားေပး၊ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ပဲေစာင္းလ်ားသီးေတြကုိ ထိပ္ႏွစ္ဘက္ကေနအသာေျခြခ်ျပီး ေဘးက အမွ်င္ေတြ ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ ပဲေတာင့္ေတြကုိ ထည့္လုိက္ပါ။ ႏူးအိေအာင္ ျပဳတ္တာမဟုတ္ဘဲ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ခဏထည့္ျပီးတာနဲ႕ ဆယ္ယူလုိက္ျပီး ေရေအးထဲ စိမ္ေပးထားပါ။ အစိမ္းေရာင္ေလးပဲ ျဖစ္ေနသလုိ ခပ္ၾကြတ္ၾကြတ္နဲ႕ စားေကာင္းေအာင္လုိ႕ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ပဲသီးေတာင့္ေတြကုိ ခပ္ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးေပးပါ။ ေျမပဲနဲ႕ ပုစြန္ေျခာက္တုိ႕ကုိလည္း ေထာင္းေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ပါးပါးလွီးထားေပးပါ။ သံပုရာသီးကုိလည္း စိတ္ေပးထားပါ။
ျပီးရင္ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ လွီးထားတဲ့ ပဲေစာင္းလ်ားသီးရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္၊ ေျမပဲမႈန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ သံပုရာရည္၊ ဆီခ်က္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ကၽြန္မက အသုပ္ကုိ အေပါ့အငံျမည္းျပီးေတာ့မွ ဟင္းေတြထဲမွာ အခ်ဥ္မပါေသးတဲ့အတြက္ ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ကုိ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ သုပ္ပါတယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့
ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။
ဒီေန႕ထမင္း၀ုိင္းအတြက္ ဆိတ္ကလီစာဟင္းရယ္၊ အရည္ေသာက္က ပဲ၀ါေလးဆူးပုတ္ဟင္းခ်ဳိရယ္၊ ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ရယ္ပါေနာ္။ ေမာင္ႏွမေတြအားလံုး ထမင္းျမိန္ျမိန္ေလး သံုးေဆာင္ၾကပါဦးေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆိတ္ကလီစာ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးအပြေတာင့္၊ ဖာလာေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ မာဆလာ၊ ဆား၊ ဆီနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ဆိတ္ကလီစာထဲက အသည္းနဲ႕ ႏွလံုးတုိ႕ကုိ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ အရင္ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ ဆိတ္အဆုတ္ကုိ သံပုရာရည္နဲ႕ နယ္ျပီးေတာ့မွ အထဲက အျမွဳပ္ေတြပါထြက္လာေအာင္ နာနာနယ္၊ ညွစ္ထုတ္ပစ္ ျပီးေတာ့ ေဆးေပးပါ။ ဆိတ္ပုဆုိးၾကမ္းကုိေတာ့ ကြမ္းစားထံုးနဲ႕ပြတ္ျပီးေတာမွ ့နယ္ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ ကလီစာအားလံုးကုိ အရြယ္ေတာ္ေလးေတြ ရေအာင္ လွီးျပီး သံပုရာရည္နဲ႕ နယ္ျပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထားေပးပါ။ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး အရည္ညွစ္ယူထားပါ၊ ျပီးရင္ ဇီယာေစ့နဲ႕ ဖာလာေစ့ကုိ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ သံပုရာရည္နဲ႕ ႏွပ္ထားတဲ့ ကလီစာထဲကုိ ခ်င္းညွစ္ရည္ရယ္၊ ဇီယာ၊ ဖာလာေစ့၊ ဆား၊ သၾကား၊ နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေရာနယ္ေပးပါ။
ငရုတ္သီး အပုေတာင့္ကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ေရစိမ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆး ျပီးရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးကုိ အရင္ညက္ေအာင္ေထာင္း၊ ငရုတ္သီးညက္ျပီဆုိရင္ ခ်င္းကို ထည့္ေထာင္း၊ ခ်င္းညက္ျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီကုိ ထည့္ေထာင္းေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အသားေတြကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ အသားေတြထဲက ထြက္လာမယ့္ေရကုိ ပထမဦးဆံုးခမ္းေအာင္ တည္ေပးပါ။ ပထမတစ္ရည္ခမ္းျပီးရင္ ဟင္းအုိးကုိ ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊျပီးေတာ့မွ လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးစာ ေရထပ္ျဖည့္၊ အဖံုးအိပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးေရခမ္းခါနီးျပီဆုိရင္ အဖံုးဖြင့္၊ ျပီးေတာ့ ဟင္းအုိးကုိ အေပါ့အငံ၊ ႏူး၊ မႏူးျမည္း၊ အေပါ့အငံလုိရင္ လုိတဲ့အရသာထပ္ျဖည့္၊ အႏူးလုိေသးရင္ ေရေလးထပ္ျဖည့္ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။ နယ္စားလုိ႕ရေအာင္ ဆီက်န္ေရက်န္ေလးနဲ႕ခ်လုိက္ရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုတဲ့ ဆိတ္ကလီစာခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။
ဆိတ္ကလီစာခ်က္နဲ႕ တဲြဖက္စားဖုိ႕ ပဲ၀ါေလးဟင္းခ်ဳိကုိ ဆူးပုတ္ရြက္ေလးခပ္ျပီး ခ်က္မယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပဲ၀ါေလး၊ ဆား၊ ဆီအနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆူးပုတ္ရြက္တုိ႕ပါေနာ္။
ပဲ၀ါေလးကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲ ထည့္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္ျပီး ၾကက္သြန္နီကုိ ေလးစိတ္ထုိးေပးပါ။ ျပီးရင္ ဆီနည္းနည္း၊ ဆားေလးရယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ေလးရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ ထည့္၊ ေရေလး လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးစာ ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးတည္ေပးပါ။ ပဲဟင္းအုိးပြက္လာျပီဆုိရင္ ေ၀မက်ေအာင္လုိ႕ အဖံုးကုိ တ၀က္ေလာက္ ဟထားျပီး တည္ေပးပါ။ ပထမတစ္ရည္ခမ္းျပီဆုိရင္ ေနာက္ထပ္ ေရထပ္ျဖည့္ျပီး တည္ေပးပါ။ ပဲနူးျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံျမည္းျပီး ဆူးပုတ္ရြက္ေလးခပ္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္၊ ဟင္းအုိးပြက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲ၀ါေလး ဆူးပုပ္ဟင္းခ်ဳိေလး ရပါျပီေနာ္။
ဆီျပန္ဟင္းရယ္၊ အရည္ေသာက္ရယ္ ရျပီဆုိရင္ေတာ့ ထမင္း၀ုိင္းေလး စုိျပည္သြားရေအာင္ အသုပ္ေလး တစ္ပြဲေလာက္ ထည့္မယ္ေနာ္။ ပဲေစာင္းလ်ားသီးေလးရွိတာမုိ႕ သုပ္လုိက္မယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပဲေစာင္းလ်ားသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီခ်က္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ေရထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားေပး၊ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ပဲေစာင္းလ်ားသီးေတြကုိ ထိပ္ႏွစ္ဘက္ကေနအသာေျခြခ်ျပီး ေဘးက အမွ်င္ေတြ ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ ပဲေတာင့္ေတြကုိ ထည့္လုိက္ပါ။ ႏူးအိေအာင္ ျပဳတ္တာမဟုတ္ဘဲ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ခဏထည့္ျပီးတာနဲ႕ ဆယ္ယူလုိက္ျပီး ေရေအးထဲ စိမ္ေပးထားပါ။ အစိမ္းေရာင္ေလးပဲ ျဖစ္ေနသလုိ ခပ္ၾကြတ္ၾကြတ္နဲ႕ စားေကာင္းေအာင္လုိ႕ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ပဲသီးေတာင့္ေတြကုိ ခပ္ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးေပးပါ။ ေျမပဲနဲ႕ ပုစြန္ေျခာက္တုိ႕ကုိလည္း ေထာင္းေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ပါးပါးလွီးထားေပးပါ။ သံပုရာသီးကုိလည္း စိတ္ေပးထားပါ။
ျပီးရင္ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ လွီးထားတဲ့ ပဲေစာင္းလ်ားသီးရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္၊ ေျမပဲမႈန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ သံပုရာရည္၊ ဆီခ်က္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ကၽြန္မက အသုပ္ကုိ အေပါ့အငံျမည္းျပီးေတာ့မွ ဟင္းေတြထဲမွာ အခ်ဥ္မပါေသးတဲ့အတြက္ ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ကုိ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ သုပ္ပါတယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့
ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။
ဒီေန႕ထမင္း၀ုိင္းအတြက္ ဆိတ္ကလီစာဟင္းရယ္၊ အရည္ေသာက္က ပဲ၀ါေလးဆူးပုတ္ဟင္းခ်ဳိရယ္၊ ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ရယ္ပါေနာ္။ ေမာင္ႏွမေတြအားလံုး ထမင္းျမိန္ျမိန္ေလး သံုးေဆာင္ၾကပါဦးေနာ္။
You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://lulucooking.blogspot.com/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.