Thursday, November 27, 2008

[Smoke & Spice] 1 New Entry: ယိုးဒယားေကာ္ျပန္႔လိပ္

ယိုးဒယားေကာ္ျပန္႔လိပ္

ရွင္မင္းတို႔ဟင္းခ်က္တယ္ဆိုတာ တျခားေတာ့မဟုတ္ပါဘူး၊ စာအုပ္ဖတ္
လုိက္၊ အင္တာနက္ေပၚေလွ်ာက္ေလ့လာလိုက္၊ မမလုလုဆီေမးလိုက္၊
ေနးတစ္ဖိုရမ္ေပၚတက္ေအာ္လိုက္ နဲ႔ အေထာက္အကူေတြ တပံုတမနဲ႕႔
ခ်က္တတ္တာပါ။ ခုလဲ ၉၉ ျပားတန္ယိုးဒယားဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ေလး
ဟိုလွန္ဒီလွန္လုပ္ရင္း ေကာ္ျပန္႔လိပ္ေလး စမ္းၾကည့္ဖို႔ စိတ္ကူးမိပါတယ္။
သူတို႔ထည့္တဲ့ အဆာေတြကအမ်ားသားမို႔ တခါတခါစမ္းမယ္စမ္းမယ္နဲ႔
ခုမွပဲ စမ္းလုပ္ၾကည့္မိပါတယ္။ ေကာ္ျပန္ ႔ ကို အေရွ ႔ေတာင္အာရွ ႏိုင္ငံ
အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ စားတတ္ၾကျပီး၊ ေနရာေဒသအလိုက္ ထည့္တဲ့ အဆာ
ေတြ ေျပာင္းလဲသြားတတ္ၾကပါတယ္။ ဟိုတခါ မမြန္က မိုင္ေကာ္ျပန္႔ လုပ္
ထားတာမွ ဒီကလဲ အားက်ျပီး ေကာ္ျပန္႔ေလး လုပ္ၾကည့္လိုက္ပါတယ္။

အစက ၀ယ္ရတာေတြ မွတ္ထားျပီး ေစ်းတြက္ဦးမလို႔ပဲရယ္၊ ေနာက္ေတာ့
စားမ၀င္ေတာ့မွာစိုးလုိ႔ မတြက္ခ်င္ေတာ့ပါဘူး။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ အျပင္မွာ သြား
စားတာထက္ေတာ့ တန္ေနေသးမွာပါပဲေနာ္။

ပါ၀င္တဲ့အရာေတြကေတာ့

မုန္လာဥနီ (သို႔ ) ခါၾကက္ဥ
မွ်စ္
ၾကြက္နားရြက္မို
ပဲၾကာဇံ
ပုဇြန္
ဆီ
ၾကက္သြန္ျမိတ္
နံနံပင္
ေဂၚဖီ (သို႔မဟုတ္) ပဲတီပင္ေပါက္ တို႔ပါပဲ။

အရင္ဆံုး မုန္လာဥနီ (ခါၾကက္ဥ) ကို မီးျခစ္ဆံေခ်ာင္းေလာက္ အရြယ္ေလး
ေတြလွီးပါတယ္။ မွ်စ္အတံုးဆိုလွ်င္လဲ မွ်စ္ကိုမုန္လာဥနီနဲ႔ အရြယ္တူေလာက္
လွီးပါ။ ပဲတီပင္ေပါက္ကိုေရးဆီးထားျပီး၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္စတာေတြကို
လဲ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ပုဇြန္ကိုေတာ့ အခြံသင္ ၊ သန္႔ရွင္းျပီး အတံုးေသးေသး
ေလးေတြ တံုးျပီးဆားေလးနဲ႔ နယ္ထားလုိက္ပါတယ္။ (ေမ့ေတာ့မလို႔ ၾကြက္
နားရြက္၊ ပဲၾကာဇံ တို႔ကိုလဲ ေရစိမ္ထားျပီး၊ ေပ်ာ့လာလွ်င္ ၾကြက္ႏွစ္ရြက္ကိုပါး
ပါးေလးေတြလွီးထားပါ၊ ပဲၾကာဇံကုိလဲ အေနေတာ္ျဖတ္ေတာက္လုိက္ပါတယ္။)

အရင္ဆံုး ဆီအိုးတည္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသပ္ ပါတယ္။ ေမႊးလာရင္ေတာ့
မုန္လာဥနီ၊ ၾကြက္ႏွစ္ရြက္တို႔ကိုအရင္ေၾကာ္ပါတယ္။ ခဏေနလွ်င္ ေဂၚဖီ၊
နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပုဇြန္၊ ပဲၾကာဇံ နဲ ႔ မွ်စ္တို႔ကိုတပါတည္းထည့္ျပီး၊
ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ အခ်ဴိမႈန္႔ (သို႔ ) သၾကား (သို႔ )
ၾကက္သားမႈန္႔ တို႔ကိုထည့္ပါ။ အားလံုး က်က္ျပီးအရသာအေနေတာ္ေလာက္
ဆုိလွ်င္ မီးပိတ္လိုက္ပါ။

ေကာ္ျပန္ ႔ ဖတ္ေတြကိုေတာ့ေရခဲေသတၱာထဲက အေစာၾကီးၾကိဳျပီး ထုတ္ထား
လိုက္ပါတယ္။ ေျခာက္ေသြ ႔ ၊ သန္႔ရွင္းတဲ့ မ်က္ႏွာျပင္တခုခုေပၚမွာ ျဖန္႔ထားျပီး
အဆာေတြကို အလယ္တည့္တည့္မွာပံုပါ။ ျပီးလွ်င္ ေဘးႏွစ္ခ်က္ကိုပါ၊ အလည္
ဘက္သို႔ေခါက္ျပီး ၊ အလုိက္သင့္လိပ္သြားရပါတယ္၊ လိပ္ျပီးသားေကာ္ျပန္ ႔ေတြကို
အစိမ္းစားႏိုင္သလို ၊ ေၾကာ္ျပီးစားလဲ ရပါတယ္။ အစိမ္းကိုေတာ့ ေရေႏြးေငြ ႔ နဲ ႔
ေပါင္းျပီး အခ်ဥ္ေရ၊ ဆလပ္ရြက္တို႔နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ မစားျဖစ္လုိ႔ က်န္
ေနမယ့္ ေကာ္ျပန္ ႔ ေတြကို ေရဆြတ္ျပီး ညွစ္ထားတဲ့ အ၀တ္သန္႔ သန္႔နဲ ႕ထုတ္ျပီး
ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းထားႏုိင္ပါတယ္။

You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://smokenspice.blogspot.com/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.