Wednesday, November 19, 2008

[ေတာင္ငူသား] 1 New Entry: ဘယ္သူေျပာရဲလဲ

ဘယ္သူေျပာရဲလဲ

ေရျခားေျမျခားမွာ ေရာက္ေနရေတာ့ ျမန္မာအစားအစာဆိုရင္ အရမ္းလြမ္းတယ္။ ေျပာမဲ့သာ ေျပာတာပါ။ တိုင္းတပါးမွာ ဒီႏိုင္ငံေလာက္ ျမန္မာအစာ အလြယ္တကူစားႏိုင္တာ မရွိေသးဘူးထင္တယ္။ အိမ္မွာလည္း အျမဲခ်က္စားေနတာပါပဲ။ ဟင္းခ်က္ဖို႔ လိုခ်င္တဲ့ ျမန္မာအမယ္ေတြလည္း စံုစံုလင္လင္ဝယ္လို႔ရတာကိုး။ တကယ္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ ဒီမေရာက္ခင္က ဘာမွ မခ်က္တတ္ဘူး။ ၾကက္ဥေၾကာ္ေလာက္၊ ၾကက္သားေစာ္ဘြားခ်က္ေလာက္ပဲ ခ်က္တတ္ခဲ့တာ။ ငယ္ငယ္က အေမနဲ႔ အဖြားခ်က္တာကို ျမင္ဖူးေနေတာ့ အဲဒီအတိုင္း မွတ္မိတာေတြ ခ်က္ၾကည့္တယ္။ အေမ့ကို ဖုန္းဆက္လို႔ၾကံဳရင္ ျပန္ေမးတယ္။


ခ်က္ကာစကဆိုရင္ ဘာဟင္းခ်က္ခ်က္ မ်က္လံုးထဲျမင္တာ အကုန္ေကာက္ထည့္တာပဲ။ တစ္ခါတစ္ေလလဲ အဆင္ေျပျပီး စားေကာင္းေနတယ္။ တစ္ခါတစ္ေလ ဘာဟင္းမွန္းမသိ အရသာကဆိုး စားမဲ့သူမရွိေတာ့ လႊင့္ပစ္လိုက္ရတာပဲ။ ေနာက္ပိုင္း ဟင္းခ်က္သက္ေလး နည္းနည္းရလာေတာ့မွ လက္စြမ္းထက္လာတယ္။ အခုဆို ကၽြန္ေတာ့္လက္ရာ စပါယ္ရွယ္ဟင္းတခ်ိဳ႔ဆို သူငယ္ခ်င္းေတြၾကားထဲ နာမည္ၾကီးပဲ။ ေကာင္မေလးေတြဆို ညာညာျပီး ခ်က္ေကၽြးခိုင္းေနၾက။ ကၽြန္ေတာ္တို႔အိမ္မွာက သူငယ္ခ်င္းေျခာက္ေယာက္မွာ တရုတ္ႏွစ္ေယာက္က ဘာမွ မခ်က္တတ္ဘူး။ အဲဒီေတာ့ သူတို႔ကို "အရက္ဝယ္၊ ၾကက္ဖမ္း၊ ငရုပ္သီးေထာင္း၊ ေခြးေမာင္း" ဆိုတဲ့ ရာထူးေပးထားတယ္။ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ တစ္ေယာက္ကေတာ့ တိုးတက္လာတယ္ဆိုရမယ္။ ဟင္းခ်က္မဲ့သူ မရွိရင္ သူ႔ဘာသာသူ ေကာက္ခ်က္ထားတတ္တယ္။ က်န္တဲ့တစ္ေကာင္ကေတာ့ မတိုးတက္ဘူး။ ဘယ္ရမလဲ သူက မသင္ယူဘူးေလ။ သူ႔ေကာင္မေလးနဲ႔ ေလွ်ာက္သြားေလွ်ာက္စားေနတာကိုး။


တစ္ခါကေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြစံုတုန္း ဘာစိတ္ကူးေပါက္လဲ မသိဘူး။ အသင့္ေၾကာ္စားတဲ့ ၾကက္သားလိပ္ထုပ္ကို သူေၾကာ္ေပးမယ္ဆိုပဲ။ အဲဒါနဲ႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔လဲ သူ႔လႊတ္ေပးလိုက္တယ္။ ေမာင္မင္းၾကီးသားကဗ်ာ ဆီအိုးထဲကို ၾကက္သားမပစ္ခ်ရဲဘူး။ တုန္တုန္ တုန္တုန္နဲ႔ အေဝးၾကီးကေန ပစ္ထည့္ေနေတာ့ အနားက တျခားလူကို ဆီေတြစင္ေတာ့ေပါ့။ ေနာက္ေတာ့ သူ႔ကို မူလရာထူးပဲ ျပန္ေပးထားရတယ္။ က်န္တဲ့ေလးေယာက္ကေတာ့ စာဖိုးမွဴးတာဝန္ယူတယ္။ ရခိုင္ျဖစ္တဲ့ ပုလုေကြးက ရခိုင္ဟင္းခ်က္တယ္။ သူ႔ဟင္းေတြက အစပ္ေတြဆိုေတာ့ စားလို႔ေတာ့ အေတာ္ဝင္တယ္။ ပအို႔ဝ္ကေတာ့ ရိုးရာဟင္း သိပ္မခ်က္ဘူး။ စိတ္ကူးေပါက္ရင္ေတာ့ သူက ထခ်က္တတ္တယ္။ ကၽြန္ေတာ့္အကိုဝမ္းကြဲကေတာ့ နားရက္တစ္ရက္ပဲ ရတာဆိုေတာ့ သူအားမွပဲ ဝင္ခ်က္တယ္။ ေတာင္ငူမုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲလိုမ်ိဳး စားခ်င္လာရင္ေတာ့ သူ႔ကို ခ်က္ခိုင္းရတယ္။ အရင္ကေတာ့ ဒိုင္ခံစားဖိုမွဴးက အေစာဆံုးအိမ္ျပန္ေရာက္တတ္တဲ့ ကၽြန္ေတာ္ပါ။ အခုတေလာေတာ့ အပ်င္းၾကီးေနတာမို႔ သိပ္မခ်က္ျဖစ္ဘူး။ ဆန္ကလဲ အိတ္လိုက္ ေအာ္ဒါမွာစားေတာ့ ပိုတန္တယ္ေျပာရမယ္။ အိမ္ထိလာပို႔ေတာ့ သယ္ရတဲ့ဒုကၡက လြတ္တယ္ေလ။


ဒီေန႔ေတာ့ ရံုးအဆင္းမွာ ျမန္မာစာစားခ်င္တာနဲ႔ Clementi က ျမန္မာဆိုင္ထပ္ဖြင့္တဲ့ဆီမွာ သြားစားျဖစ္တယ္။ (Clementi ဆိုလို႔ ဒီက နာမည္ေတြထဲမွာ ကၽြန္ေတာ္ ပထမဆံုးမွတ္မိတာ Clementi ဗ်။ ေက်ာင္းတုန္းက ကၽြန္ေတာ္တို႔ Electronics က ဆရာၾကီး ဦးကလဲမင့္ နာမည္နဲ႔ နီးစပ္လို႔လားေတာ့ မသိဘူး)။ ဘေလာ့တစ္ခုမွာေတြ႔လို႔ သြားစားဦးမယ္ျပင္ေနတာ ဒီေန႔မွေရာက္ျဖစ္တယ္။ "မႏၱေလး" တဲ့ ဆိုင္နာမည္က။ MRTကေန ကတ္ျဖတ္ျပီးရင္ ညာဖက္ျခမ္း စၾကၤံလမ္းအတိုင္း အဆံုးထိေလွ်ာက္ရင္ စားေသာက္ဆိုင္တန္းတစ္ခုရွိတယ္။ အဲဒီမွာလည္း ျမန္မာဆိုင္တစ္ဆိုင္ရွိတယ္။ အဲဒီကေန တိုက္ေတြေအာက္က ဆိုင္တန္းေတြအတိုင္း ဆက္သြားရင္ "ေကာင္းဇံု စတိုး"ကို ေက်ာ္ျပီးရင္ ေရာက္ပါျပီ။ တကယ္ေတာ့ လမ္းမၾကီးအတိုင္း ေလွ်ာက္ရင္လည္း ရပါတယ္။ လမ္းမနဲ႔ ကပ္လ်က္က ဆိုင္တန္းမွာပါပဲ။ စားေသာက္ဆိုင္တန္းေတြထဲက ဆိုင္တစ္ေနရာမွာ ဖြင့္ထားတာပါ။ ဆိုင္နာမည္ကို ျမန္မာလို မေရးထားဘဲ အဂၤလိပ္လိုသာ ေရးထားလို႔ ရုတ္တရက္ မေတြ႔ဘဲေနလိမ့္မယ္။ စားေသာက္ဆိုင္တန္းရဲ့ ေရွ႔ကၾကည့္ရင္ ဘယ္ဖက္ျခမ္းမွာပါ။ ဆိုင္တန္းတစ္ခုလံုးရဲ့ အေပၚေတြမွာ တိုက္ဂါးဘီယာဆိုင္းဘုတ္ေတြ ရွိပါတယ္။


ကၽြန္ေတာ္ေရာက္တဲ့အခ်ိန္က ည ၇ နာရီဝန္းက်င္ပါ။ ပင္နီဆူလာကဆိုင္ေတြေလာက္ ဟင္းေတြ မစံုလင္ေပမယ့္ ေရြးခ်ယ္စရာေတြရွိပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္စားျဖစ္တာက ဆိတ္သားအာလူးဟင္း၊ ငါးခ်ဥ္သုတ္နဲ႔ ဟင္းရြက္ေၾကာ္အၾကီးၾကီးတစ္ခ်ပ္ပါ။ ၄က်ပ္ ႏွစ္ဆယ္ေပးရပါတယ္။ ဝက္သားလံုး၊ ျမင္းခြာရြက္သုပ္၊ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္နဲ႔ စားတဲ့သူငယ္ခ်င္းကေတာ့ ၃က်ပ္ ငါးဆယ္ပါ။ ဟင္းရည္တစ္ခြက္လဲ ရပါတယ္။ ဟင္းထည့္တာ နည္းတယ္ထင္ရေပမယ့္ ဟင္းစားမၾကီးတဲ့လူအတြက္ေတာ့ အေတာ္ပါပဲ။ ဆိတ္သားက ႏူးေနေတာ့ စားရတာ အဆင္ေျပတယ္။ အရသာလည္း ေကာင္းတယ္။ ငါးပိေထာင္း၊ ငါးပိရည္၊ အခ်ဥ္ရည္၊ တို႔စရာေတြလည္း ထားေပးထားပါတယ္။ ဇြန္း၊ ခက္ရင္းကို တစ္ရွဴးစနဲ႔ပါ ပတ္ေပးထားပါတယ္။ ပန္းကန္၊ ခြက္ေတြကေတာ့ တစ္ခါသံုးေတြပါ။ ျမိဳ႔ထဲထိ သြားစားဖို႔ အခ်ိန္မရတဲ့သူေတြအတြက္ေတာ့ အဆင္ေျပပါတယ္။ ေစ်းႏွဳန္းအေနနဲ႔ကေတာ့ ျမန္မာအစားအစာအေနနဲ႔ ပံုမွန္ပဲလို႔ဆိုရမယ္။ ဒီကအစားအစာေတြေတာင္ သံုးေလးက်ပ္ေတာ့ ေပးေနရျပီေလ။ မနက္ ၈နာရီေလာက္ကေန ည ၁၀နာရီေလာက္ထိ ဖြင့္တယ္တဲ့။


အျပန္က်ေတာ့ Bukit Batok ကို ၁၀၆ စီးျပီး ျပန္ခဲ့တယ္။ ကၽြန္ေတာ့္လို ေတာထဲမွာ ရံုးတက္ရတဲ့ သူအတြက္ေတာ့ အိမ္နဲ႔ နည္းနည္းနီးတယ္ေျပာလို႔ရတဲ့ Clementi ဆိုင္က အဆင္ေျပပါတယ္။ ျမန္မာစာလည္း စားခ်င္ အိမ္မွာလည္း မခ်က္ႏိုင္၊ ျမိဳ႔ထဲလည္း သြားဖို႔အခ်ိန္မရတဲ့ေန႔မ်ိဳးအတြက္ အရံသင့္ပဲ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔စားေနတုန္းလည္း ျမန္မာေတြ အေတာ္လာစားၾကပါတယ္။ ျပည္ေက်ာင္း ေရွ႔ႏွစ္ စက္မွဳက queen အမၾကီးတို႔ရယ္၊ ရန္ကုန္ေက်ာင္းက ေဘာ္ဒါတစ္ခ်ိဳ႔ရယ္လဲ လာစားၾကတာ ေတြ႔ခဲ့တယ္။


ပင္နီဆူလာ ေျမေအာက္ထပ္မွာ "ျမနႏၵာ"ဆိုင္ ထပ္ဖြင့္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ စစားမိတဲ့ေန႔က တန္းစီေနတုန္း အိႏိၵယအမ်ိဳးသမီးႏွစ္ေယာက္(ထင္တာပဲ) ဝင္လာတယ္။ တန္းစီေနတဲ့ လူတန္းကို ၾကည့္ျပီး စိတ္ဝင္စားသြားမွာေပါ့။ ကၽြန္ေတာ့္ေနာက္မွာ ဝင္တန္းစီျပီး ဘာဆိုင္လဲ ဘာဟင္းလဲဆုိျပီးေမးတယ္။ ဘယ္ရမလဲဗ်ာ။ ဒီကေကာင္ကလဲ ဒီလိုကိုယ့္အစားအစာကို အေရးတယူ လုပ္ျပီး ေမးလို႔ကေတာ့ "ဒါျမန္မာဟင္း၊ စားလို႔အရမ္းေကာင္းတယ္၊ အရသာရွိတယ္၊ ဟင္းေတြ အမယ္စံုတယ္" အစခ်ီျပီး ေၾကာ္ျငာေကာင္းေကာင္းဝင္လိုက္တာေပါ့။ အမ်ိဳးသမီးၾကီးႏွစ္ေယာက္လည္း ဟင္းေတြလိုက္ၾကည့္ျပီး သြားရည္ယိုသြားလားမသိဘူး။ လက္ညိွဳးတစ္ထိုးထိုးနဲ႔ မွာေနၾကပါေရာ။ ကၽြန္ေတာ္လည္း စားေနရင္းနဲ႔ သူတို႔ဝိုင္းကို အသာေလးလွမ္းၾကည့္မိတယ္။ ေရေႏြးေတြေတာင္ မွာေသာက္လို႔။ တစ္ေယာက္ဆိုရင္ ထမင္းလိုက္ပြဲေတာင္ ေျပာင္ေနျပီ။ စားေကာင္းၾကတယ္ ထင္ပ။ တစ္ခါတစ္ေလလည္း ဒီက စလံုးေတြလား မသိဘူး။ ဟင္းေတြ ပါဆယ္လာဝယ္ေနတာနဲ႔ ၾကံဳဖူးတယ္။ သူတို႔ ခံတြင္းေတြ႔လို႔ ေနမွာ။


သူတစ္ပါးတိုင္းျပည္မွာ ကိုယ့္ႏိုင္ငံက ကိုယ့္လူမ်ိဳးေတြ ကိုယ္ပိုင္စီးပြားေရးတစ္ခု လုပ္ႏိုင္တိုင္း ကၽြန္ေတာ္ဝမ္းေျမာက္မိတယ္။ အထူးသျဖင့္ ျမန္မာအစားအစာေတြကို အခုလို အလြယ္တကူစားလို႔ရႏိုင္ေအာင္ ေရာင္းႏိုင္တာ တကယ္အဆင္ေျပတယ္။ ကိုယ့္လူမ်ိဳးေတြသာမက ဒီက တျခားလူမ်ိဳးေတြပါ စားတတ္လာေအာင္ စားခ်င္လာေအာင္ တိုးခ်ဲ႔လုပ္ကိုင္ႏိုင္မယ္ဆိုရင္ ေကာင္းမယ္။ ျမန္မာအစားအစာ ႏိုင္ငံတကာမွာ ဘာလို႔မထိုးေဖာက္ႏိုင္ရမွာလဲ။ ဒီအေၾကာင္းအရာက ဒီထက္ပို အေသးစိတ္ေရးခ်င္ေသးေပမယ့္ အခုေတာင္အေတာ္ရွည္ေနျပီမို႔ ဒီေလာက္နဲ႔ပဲ ေတာ္ဦးမယ္။ ေနာက္မ်ားမွေပါ့။


"ျမန္မာအစားအစာ မေကာင္းဘူးလို႔ ဘယ္သူေျပာရဲလဲ"

You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://taungoo.blogspot.com/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.