Tuesday, December 16, 2008

[Moon Thet Pan] 1 New Entry: အမွတ္တမဲ့ မီးဖိုေခ်ာင္ဒုကၡ (၂)

အမွတ္တမဲ့ မီးဖိုေခ်ာင္ဒုကၡ (၂)

လူကိုအႏၱရယ္ျဖစ္ေစနိုင္ေသာဘက္တီးရီးယားမ်ား အစားအေသာက္တစ္ခုမွ တဆင့္ ေနာက္တစ္ခုသို႕ ကူးစက္ျခင္းဟာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ အစားအေသာက္နဲ႕ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။

စဥ္းတီတုံးဟာလည္း ယင္းေရာဂါမ်ားျဖစ္ေစဖို႕ တရားခံတစ္ခုဘဲျဖစ္တာမို႕ အိမ္ရွင္မမ်ား ေန့စဥ္အသံုးျပဳေနတဲ့ စဥ္းတီးတုံးဟာ တစ္မိသားစုလံုးက်န္းမာဖို႕ အေရးပါတဲ့ ေနရာကပါ၀င္ေနမွာျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ အိမ္ရွင္မမ်ားအေနျဖင့္ သင့္မီးဖိုေခ်ာင္အတြက္ စဥ္းတီတုံးေရြးခ်ယ္ေတာ့မည္ ဆိုပါလွ်င္ ေနာင္တခ်ိန္တြင္ ယင္းနွင့္ပတ္သတ္သည့္ အရႈပ္အရွင္းမ်ား မရွိရေလေအာင္ မိမိနွင့္ သင့္ေလ်ာ္တဲ့ စဥ္းတီတုံးမ်ားကို ေရြးခ်ယ္သင့္ၾကပါတယ္။ စဥ္းတီတုံုး ဟုဆိုရာ၀ယ္ ေရွးအစဥ္အဆက္ကပင္ သစ္သားစဥ္းတီတံုးကို အသံုးျပဳလာခဲ့ၾကျပီး အခုေခတ္မ်ားမွာေတာ့ ပလပ္စတစ္ ၊ ဖန္သား၊ ၀ါး စသည္တို႕ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားသည့္စဥ္းတီတံုးမ်ားဟူ၍ ေစ်းကြက္တြင္ သူ႕ေနရာနွင့္ သူ ေခတ္စားလာခဲ့ၾကျပန္ပါတယ္ ။


စဥ္းတီတုံးမ်ားဟာ သူ႕ေနရာနွင့္ သူ ေကာင္းက်ဳိးဆိုးက်ဳိးမ်ား ရွိၾကေလရာ .. သစ္သားနဲ့လုပ္ထားတဲ့စဥ္းတီတံုးမ်ားကိုေတာ့ ေရွးရိုးစဥ္လာကတည္းက အသံုးျပဳခဲ့ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ က်စ္လစ္မာေက်ာေသာ သစ္သားမ်ုဳိးျဖစ္သည့္ မန္က်ည္းးသား၊မာဘယ္လ္သား စဥ္းတီတုံးမ်ားကို ေရွးအရင္ လူၾကီးမ်ား ၾကိဳက္နွစ္သက္ခဲ့ၾကျပီးျဖစ္ပါတယ္။


သစ္သား စဥ္းတီတံုးကို လူၾကိဳက္မ်ား ရတဲ့အေၾကာင္းကေတာ့ သူ႕ကိုအသံုးျပဳစဥ္မွာ အသံဆူညံမႈ သိပ္မရွိျခင္း၊ လွီးျဖတ္ခ်ိန္တြင္ ညက္ေညာေသာ ထိေတြ႕မႈေပးျခင္းတို႕ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သစ္သား စဥ္းတီတံုးမ်ားဟာ သန္႔ရွင္းရတာ ခက္ခဲျခင္း၊ အသံုးျပဳတာ မ်ားလာတာနဲ႕အမွ် အစင္းေၾကာင္းေတြေပၚလာျပီး အဲဒီအေၾကာင္းေတြၾကားမွာ ဘက္တီးရီးယား တခ်ဳိ႕ ပုန္းခိုနိုင္ဖို႕အခြင့္အေရးေပးျခငး္ ၊ သစ္သားမ်ားမွာပါရွိတဲ့ အေပါက္ငယ္ကေလးမ်ားဟာ အခန့္မသင့္တဲ့အခါ စြတ္စိုမႈကို ျဖစ္ေစနိုင္ျပီး ယင္းေၾကာင့္ ဘက္တီးရီးယားမ်ားေပါက္ပြားေနထိုင္မႈကို အားေပးေစျခင္း စတဲ့ အေၾကာင္းေတြေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကိုအနည္းနဲ႕အမ်ားဆိုသလို ထိခိုက္နိုင္လာစရာအေၾကာင္းရွိပါတယ္။ ယခုေခတ္မ်ားမွာေတာ့

၀ါးနဲ့လုပ္ထားတဲ့ စဥ္းတီတံုးဟာ မာေက်ာတဲ့ မ်က္နွာျပင္ရွိျခင္း၊ ဘက္တီးရီးယားပိုးအခ်ုဳိ႕ကို ကာကြယ္နိုင္ျခင္း ၊ သက္တမ္းရွည္ရွည္အသံုးျပဳနိုင္ျခင္း စတဲ့ ေကာင္းခ်က္တစ္ခ်ဳိ႕နဲ႕ ေခတ္စားလာတာေတြ႕ရပါတယ္။

ပလစ္စတစ္နဲ့လုပ္ထားတဲ့ စဥ္းတီတံုးမ်ားကေတာ့ စိမ့္၀င္နိုင္တဲ့ အေပါက္ငယ္မ်ား မပါ၀င္ျခင္း၊ သန့္စင္ဖို႔ လြယ္ကူျခင္း စတာေတြေၾကာင့္ သင့္အတြက္ လံုျခံဳစိတ္ခ်မႈအေပးဆံုးလို႕ ေျပာနိုင္ပါတယ္။ ဖန္သားနဲ့လုပ္ထားတဲ့စဥ္းတီတုံုးမ်ားကေတာ့ လွပ သပ္ရပ္လွျပီး အပူခံနိုင္ျခင္း၊ စိမ့္၀င္နိုင္တဲ့ အေပါက္မ်ား မပါ၀င္ျခင္း၊ သန့္ရွင္းရတာလြယ္ကူျခင္းတို့ကိုျဖစ္ေစေပမယ့္ သူ႕ကိုအသံုးျပဳစဥ္မွာ ထြက္ေပၚလာမယ့္ အသံေတြကေတာ့ အိမ္ရွင္မေတြကို စိတ္အေနွာင့္ယွက္ ေပးေကာင္းေပးနိုင္ပါလိမ့္မယ္။ သည့္အျပင္ မေတာ္တဆ လြတ္က်မႈမ်ားျဖစ္ခဲ့ပါလွ်င္ အလြယ္တကူ ကဲြေစနိုင္ျပီး အနီးရွိ အစား အေသာက္ ပန္းကန္မ်ားထဲသို့လည္း ၀င္ေရာက္ေစနိုင္ျခင္းျဖင့္ လူသားတို့အား အႏၱရယ္ ျဖစ္ေစနုိင္ပါတယ္။ စဥ္းတီတုံုး ဟုဆိုရာ၀ယ္ ေရွးအစဥ္အဆက္ကပင္ သစ္သားစဥ္းတီတံုးကို အသံုးျပဳလာခဲ့ၾကျပီး အခုေခတ္မ်ားမွာေတာ့ ပလပ္စတစ္ ၊ ဖန္သား၊ ၀ါး စသည္တို႕ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားသည့္စဥ္းတီတံုးမ်ားဟူ၍ ေစ်းကြက္တြင္ သူ႕ေနရာနွင့္ သူ ေခတ္စားလာခဲ့ၾကျပန္ပါတယ္ ။ စဥ္းတီတုံးမ်ားဟာ သူ႕ေနရာနွင့္ သူ ေကာင္းက်ဳိးဆိုးက်ဳိးမ်ား ရွိၾကေလရာ .. သစ္သားနဲ့လုပ္ထားတဲ့စဥ္းတီတံုးမ်ားကိုေတာ့ ေရွးရိုးစဥ္လာကတည္းက အသံုးျပဳခဲ့ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ က်စ္လစ္မာေက်ာေသာ သစ္သားမ်ုဳိးျဖစ္သည့္ မန္က်ည္းးသား၊မာဘယ္လ္သား စဥ္းတီတုံးမ်ားကို ေရွးအရင္ လူၾကီးမ်ား ၾကိဳက္နွစ္သက္ခဲ့ၾကျပီးျဖစ္ပါတယ္။

သစ္သား စဥ္းတီတံုးကို လူၾကိဳက္မ်ား ရတဲ့အေၾကာင္းကေတာ့ သူ႕ကိုအသံုးျပဳစဥ္မွာ အသံဆူညံမႈ သိပ္မရွိျခင္း၊ လွီးျဖတ္ခ်ိန္တြင္ ညက္ေညာေသာ ထိေတြ႕မႈေပးျခင္းတို႕ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သစ္သား စဥ္းတီတံုးမ်ားဟာ သန္႔ရွင္းရတာ ခက္ခဲျခင္း၊ အသံုးျပဳတာ မ်ားလာတာနဲ႕အမွ် အစင္းေၾကာင္းေတြေပၚလာျပီး အဲဒီအေၾကာင္းေတြၾကားမွာ ဘက္တီးရီးယား တခ်ဳိ႕ ပုန္းခိုနိုင္ဖို႕အခြင့္အေရးေပးျခငး္ ၊ သစ္သားမ်ားမွာပါရွိတဲ့ အေပါက္ငယ္ကေလးမ်ားဟာ အခန့္မသင့္တဲ့အခါ စြတ္စိုမႈကို ျဖစ္ေစနိုင္ျပီး ယင္းေၾကာင့္ ဘက္တီးရီးယားမ်ားေပါက္ပြားေနထိုင္မႈကို အားေပးေစျခင္း စတဲ့ အေၾကာင္းေတြေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကိုအနည္းနဲ႕အမ်ားဆိုသလို ထိခိုက္နိုင္လာစရာအေၾကာင္းရွိပါတယ္။ ယခုေခတ္မ်ားမွာေတာ့

၀ါးနဲ့လုပ္ထားတဲ့ စဥ္းတီတံုးဟာ မာေက်ာတဲ့ မ်က္နွာျပင္ရွိျခင္း၊ ဘက္တီးရီးယားပိုးအခ်ုဳိ႕ကို ကာကြယ္နိုင္ျခင္း ၊ သက္တမ္းရွည္ရွည္အသံုးျပဳနိုင္ျခင္း စတဲ့ ေကာင္းခ်က္တစ္ခ်ဳိ႕နဲ႕ ေခတ္စားလာတာေတြ႕ရပါတယ္။

ပလစ္စတစ္နဲ့လုပ္ထားတဲ့ စဥ္းတီတံုးမ်ားကေတာ့ စိမ့္၀င္နိုင္တဲ့ အေပါက္ငယ္မ်ား မပါ၀င္ျခင္း၊ သန့္စင္ဖို႔ လြယ္ကူျခင္း စတာေတြေၾကာင့္ သင့္အတြက္ လံုျခံဳစိတ္ခ်မႈအေပးဆံုးလို႕ ေျပာနိုင္ပါတယ္။ ဖန္သားနဲ့လုပ္ထားတဲ့စဥ္းတီတုံုးမ်ားကေတာ့ လွပ သပ္ရပ္လွျပီး အပူခံနိုင္ျခင္း၊ စိမ့္၀င္နိုင္တဲ့ အေပါက္မ်ား မပါ၀င္ျခင္း၊ သန့္ရွင္းရတာလြယ္ကူျခင္းတို့ကိုျဖစ္ေစေပမယ့္ သူ႕ကိုအသံုးျပဳစဥ္မွာ ထြက္ေပၚလာမယ့္ အသံေတြကေတာ့ အိမ္ရွင္မေတြကို စိတ္အေနွာင့္ယွက္ ေပးေကာင္းေပးနိုင္ပါလိမ့္မယ္။ သည့္အျပင္ မေတာ္တဆ လြတ္က်မႈမ်ားျဖစ္ခဲ့ပါလွ်င္ အလြယ္တကူ ကဲြေစနိုင္ျပီး အနီးရွိ အစား အေသာက္ ပန္းကန္မ်ားထဲသို့လည္း ၀င္ေရာက္ေစနိုင္ျခင္းျဖင့္ လူသားတို့အား အႏၱရယ္ ျဖစ္ေစနုိင္ပါတယ္။ စဥ္းတီတုံးနွင့္ အေရာင္အေသြးမ်ား

အိမ္တစ္အိမ္တြင္ စဥ္းတီတံုးအနည္းဆံုးတစ္ခု ရွိတတ္ၾကျပီး ၄- ၅ ခုထက္မက ရွိေနျခင္းဟာ ပံုမွန္မဟုတ္ဘူးလို႕ ေျပာလို႕မရပါဘူး။ ထို႕အျပင္ အစားအေသာက္အမ်ဳိးမ်ဳိးအတြက္ သီးျခားစဥ္းတီတံုးမ်ားကိုအသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ အစားအေသာက္မွတဆင့္ ကူးစက္တတ္ေသာ ေရာဂါတခ်ဳိ႕ကို ကာကြယ္နို္င္္ပါတယ္။

အေရာင္အမ်ဳိးမ်ုဳိးနဲ႕စဥ္းတီတံုးမ်ားကို အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ အသားစိမ္း ၊ ငါးစိမ္းမ်ား ခုတ္ထစ္ရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့စဥ္းတီတံုးအား ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား လွီးျဖတ္ရာတြင္ အသံုးမျပဳေအာင္ သင့္ကို အနည္းနဲ့အမ်ားဆိုသလို အသိေပးပါလိမ့္မယ္။ စဥ္းတီတံုးမ်ားဟာ အေရာင္အလိုက္ သင့္ကို အမွတ္တရျဖစ္ေစတဲ့ အဓိပၸါယ္မ်ားကို ေပးေစနိုင္တာကေတာ့ …

၁။ အစိမ္းေရာင္ စဥ္းတီတံုး … သစ္သီးနွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား စီစဥ္ရာတြင္အသံုးျပဳရန္

၂။ အ၀ါေရာင္ စဥ္းတီတံုး… ၾကက္၊ ဘဲ စသည္တို႕ ခုတ္ထစ္ရာတြင္ အသံုးျပဳရန္

၃။ အျပာေရာင္ စဥ္းတီတံုး… ခ်က္ျပီးသား သားငါးမ်ား ခုတ္ထစ္ရာတြင္သံုးရန္

၄။ အျဖဴေရာင္ စဥ္းတီတံုး… ေထာပတ္၊ ဒိန္ခဲစသည့္ နို႕ထြက္ ပစၥည္းမ်ားအတြက္ သံုးရန္

၅။ အသားေရာင္၊ အညိဳေရာင္ စဥ္းတီတံုး… ငါးနွင့္ ပင္လယ္စာမ်ားအတြက္သံုးရန္

၆။ အနီေရာင္ စဥ္းတီတံုး … အနီေရာင္ အသားမ်ားျဖစ္သည့္ ၀က္သား၊ အမဲသားစသည္ တို႕အတြက္သံုးရန္ တို႕ျဖစ္ပါတယ္။ အကယ္၍ သင္ဟာ အေရာင္ခဲြျခားျပီးအသံုးမျပဳခ်င္ဘူးဆိုလွ်င္ေတာင္ အသားငါးမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳေသာစဥ္းတီတုံုးျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား မစီစဥ္မိေစရန္ သတိျပဳသင့္ပါတယ္။


စဥ္းတီတံုးနွင့္ ဂရုျပဳရမည့္အခ်က္မ်ား



၁။ သင္ဟာ ဘယ္လို စဥ္းတီတုံုးအမ်ဳိးအစားကို အသံုးျပဳသည္ျဖစ္ေစ အသံုးျပဳျပီးတာနဲ႕ ယင္းတို႕ကို ဆပ္ျပာေရပူပူကေလးနဲ႕ ေဆးေၾကာသင့္ပါတယ္။ အခါအခြင့္သင့္သလို ကလိုရင္းျဖင့္ ပိုးသတ္ျခင္းမ်ားကိုလည္း ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္။ ေရတစ္ဂါလံနဲ႔ ကလိုရင္း ပါတဲ့အေရာင္ခၽြတ္ေဆး လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း ႏႈန္းျဖင့္ေရာစပ္ကာ သံုးနိုင္ပါတယ္။ အစြန္းခၽြတ္ေဆးဆိုရာမွာလည္း သံပုရာ ၊ နာနတ္စတဲ့ အေမႊးန႕ံေတြပါတဲ့ အစြန္းခၽြတ္ေဆး မဟုတ္ဖို႕ သတိထားရပါမယ္။ သို႕မဟုတ္ ရွာလကာရည္ တစ္ဆ ေရ ၅ ဆေရာျပီး သန္႕ရွင္းနိင္ပါတယ္။ ထိုသို႕ျပဳလုပ္ရာတြင္ သင္၏ စဥ္းတီတံုးသည္ သစ္သားစဥ္းတီတံုးျဖစ္မည္ဆိုပါက စဥ္းတီတံုးအား ေရဇလံုထဲတြင္ ၾကာရွည္စြာ စိမ္ထားမိမည္ဆိုပါလွ်င္ စဥ္းတီတံုးအေပါက္မ်ားထဲသို႕ ေရမ်ားစိမ့္၀င္ကာ ေျခာက္ေသြ႕ေသာအခါတြင္ အက္ကဲြေၾကာင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚမႈကို အားေပးမွာျဖစ္တာမို႕ သစ္သား စဥ္းတီတံုးကို ေရမစိမ္ထားမိေစရန္ အေရးၾကီးပါတယ္။



၂။ စဥ္းတီတံုး တစ္ခုဟာ အစင္းေၾကာင္းထင္လာျပီး အဲဒီအေရးအေၾကာင္းေတြမွာ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္း စတာေတြနဲ႕ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား ပုန္းေအာင္း နိုင္လာျပီဆိုရင္ သန့္စင္ဖို႕ အေတာ္ကိုခက္ခဲလာတာမို႕ ယင္း စဥ္းတီတံုးေနရာမွာ အသစ္တခုနဲ႕ အစားထိုးသင့္ပါတယ္။



၃။ အသားစိမ္းငါးစိမ္း ခုတ္ထစ္ထားတ့ဲ စဥ္းတီတံုး ၊ ဓား စတာေတြကိုု မေဆးေၾကာပဲ ေနာက္ထပ္ အစားအစာမ်ား ကိုမလွီးျဖတ္သင့္ပါဘူး ။ အဲလိုအသံုးျပဳျခင္းအားျဖင့္ အသားစိမ္းငါးစိ္မ္းမွ တဆင့္ ကူးစက္တတ္ေသာေရာဂါမ်ား ျပန္႕ပြားဖို႕ အခြင့္အေရးေပးသလို ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။



၄။ သင့္ရဲ႕စဥ္းတီတံုးကို ေသခ်ာစြာ ေဆးေၾကာျပီးတဲ့အခါမွာလည္း ေနရာတက် မသိမ္းဆည္းခင္မွာ ေကာင္းစြာ ေျခာက္မေျခာက္စစ္ေဆးျခင္းအားျဖင့္ စဥ္းတီတုံးတြင္ မႈိႏွင့္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား စဲြကပ္မႈ ကို ေလ်ာ့ပါးေစပါလိမ့္မယ္။ အေၾကာင္းအမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ စဥ္းတီတုံးတြင္ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား တြယ္ကပ္ေနသည္ ဆိုလွ်င္ေတာင္ ယင္းတို႕ဟာ စြတ္စိုမႈမရွိပဲ နာရီအနည္းငယ္ထက္ပိုျပီး အသက္ရွင္နိုင္စြမ္းမရွိၾကပါဘူး ။ စင့္နွီးတံုးကိုအသံုးျပဳျပီး ဒီအတိုင္းထားမည္ဆိုပါလွ်င္ စင့္နွီးတုန္းေအာက္ေျခတြင္ စိုစြတ္မႈမ်ား ျဖစ္ေပၚေစျပီး ပိုးမႊားမ်ားပိုမိုေပါက္ပြားလာမွာ ျဖစ္တာမို႕ သင့္အသံုးမျပဳေတာ့သည့္ တျပိဳင္နက္ စဥ္းတီတံုးကို ေထာင့္တစ္ေနရာတြင္ ေထာင္ထားသင့္ပါတယ္။ ထို႕ေနာက္ေျခာက္ေသြ႕ျပီိဆိုပါက ေနရာတက် သိမ္းဆည္းႏိုင္ပါတယ္။ ထို႕သို႕ျပဳလုပ္ရာတြင္လည္း ေလသလပ္ခံထားျခင္းဟာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ျပီး အ၀တ္မ်ားျဖင့္ သုတ္ကာ ေျခာက္ေသြ႔ေစျခင္းဟာလည္း အ၀တ္မွပိုးမႊားမ်ားကို ျပန္႕ပြားေစတာမို႕ ေရွာင္ရွားေစခ်င္ပါတယ္။



၅။ ပန္းကန္ံေဆးစက္ျဖင့္ စဥ္းတီတံုးကို ေဆးေၾကာျခင္းဟာ ပလပ္စတစ္ စဥ္းတီတံုးမ်ား အတြက္သာ ေကာင္းမြန္တာမို႕ သစ္သားစဥ္းတီတံုးကို သံုးမိမယ္ဆိုလွ်င္ မၾကာခင္မွာပင္ ေျခာက္ေသြ႕သြားနိုင္ျပီး ေရရည္ခံနိုင္မယ္ မဟုတ္ပါဘူး။



၆။ သင္ဟာ သစ္သားစဥ္းတီတံုးကို အသံုးျပဳရတာနွစ္သက္တယ္ဆိုရင္ေတာ့



၆.၁။ ယင္းရဲ့မ်က္နွာျပင္ကို အျမဲတမ္း ေကာင္းမြန္ေနေအာင္ အသားငါးမ်ား စီစဥ္ျပီးတာနဲ႕တျပိဳင္နက္ ေကာ္ပတ္စားေပးရပါမယ္။ အဲလိုမွမဟုတ္ရင္ေတာ့သင့္ ရ့ဲ စဥ္းတီတုံုးဟာ အေရးအေၾကာင္းထူထပ္စြာနဲ႕ ဘက္တီးရီးယားနွင့္ အျခားေသာ ပိုမႊားမ်ား ေပ်ာ္ျမဴးဖို႕ ေနရာတစ္ခုျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။



၆.၂ ။ သစ္သား စဥ္းတီတံုးမ်ားကို တစ္ပတ္လွ်င္ တစ္ခါ ဆီျဖင့္ သုတ္လိမ္းေပးျခင္း သို႕မဟုတ္ ပ်ဥ္သားေသေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ သစ္ေၾကာမ်ားကို ညက္ေစျပီး ဘက္တီးရီးတို႕ ရန္မွ ကာကြယ္ေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ဆီျဖင့္သုတ္လိမ္းရာတြင္ ပထမဦးစြာ ဆီကို အနည္းငယ္ ပူေႏြးေစျပီးမွ အ၀တ္သားနုနုျဖင့္ စြတ္ျပီး သစ္ေၾကာအတိုင္း ပြတ္တိုက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဆီမ်ား သစ္ေၾကာမ်ားထဲသို႕ စိမ့္၀င္သြားမွာျဖစ္ပါတယ္။ ယင္းေနာက္ မိနစ္အနည္းငယ္ခန္႕ ထားျပီး အ၀တ္ေျခာက္ျဖင့္ ဖယ္ရွားနိုင္ပါတယ္။ ယင္းသို႕ ဆီသုတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အဆီမ်ားသည္ သစ္သားစဥ္းတီတံုးရွိ အေပါက္မ်ား ကိုပိတ္သြားေစျပီး အရည္မ်ား စိမ့္၀င္စြတ္စိုမႈကို ကာကြယ္ေပးမွာျဖစ္ပါတယ္။



၇။ သင့္စဥ္းတီတံုးအားသန္႕ရွင္းရာတြင္ အရည္အေသြးေကာင္းမြန္ေသာ စတီးလ္ေယာက္မျဖင့္ ျခစ္ထုတ္ေပးျခင္းျဖင့္ သစ္သားစဥ္းတီတံုးအား စိုစြတ္မႈကို ျဖစ္ေစေသာ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ၇၅ ရာခိုင္နႈန္းခန္႕ေလ်ာ့က်ေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ သို႕ေသာ္လည္း စတီးလ္ brush ျဖင့္ ပြတ္တိုက္ျခင္းျဖင့္ သင့္စဥ္းတီတံုးအား ပိုမိုပ်က္စီးေစနိုင္ေသာေၾကာင့္ ယင္းသို႕မျပဳလုပ္မိေစရန္ သတိျပဳသင့္ေပသည္။



၈။ စဥ္းတီတံုးကို အသံုးျပဳသည္နွင့္တျပိဳင္နက္ ရွာလကာရည္ အျပင္းစားျဖင့္ ပြတ္တိုက္ေပးျခင္းျဖင့္ သင့္ရဲ႕ စဥ္းတီတံုးကိို ပိုးမႊားကင္းစင္ေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ ရွာလကာရည္တြင္ ပါ၀င္ေသာ acetic acid သည္ ပိုးသတ္ရန္ အတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ အက္စစ္တခုျဖစ္ျပီး လူသားတို႕အားေရာဂါေပးေစနိုင္ေသာ E coli, salmonella ႏွင့္ staphylococcus စသည့္ ပိုးမႊားမ်ား ခိုေအာင္းေနျခင္းကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ သင့္ရဲ့မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ ျပင္းအားေကာင္းေသာ ရွာလကာရည္ ဖ်န္းဗူးတစ္ဗူးေဆာင္ထားျခင္းျဖင့္ သင့္စဥ္းတီတံုးအား အခ်ိန္တိုအတြင္း သန္႕ရွင္းေစနိုင္ပါတယ္။



၉။ ျပင္းအား ၃ရာခိုင္နႈန္းရွိ hydrogen peroxide ကိုလည္း ဘက္တီးရီးယားမ်ားကို ေသေစရန္အလို႕ငွာ သံုးနိုင္ပါတယ္။ ထိုသုိ႕ပိုးမႊားမ်ားကို နွိမ္နင္းရာတြင္ ရွာလကာရည္ စြတ္ထားေသာ တစ္ရႈးစတစ္ခုျဖင့္ စဥ္းတီတံုးအား အရင္ပြတ္တိုက္ေပးရပါမယ္။ ထို့ေနာက္တြင္မွ hydrogen peroxide ပါေသာ တစ္ရႈးျဖင့္ ပြတ္တိုက္ေပးရပါမယ္။



၁၀။ စဥ္းတီတုံးကို မ၀ယ္ခင္မွာလည္း အသံုးျပဳရန္ စိတ္ခ်ရေသာ အညႊန္းနဲ႕ ေထာက္ခံခ်က္ပါတဲ့ စဥ္းတီတုံး ဟုတ္မဟုတ္ဆိုတာ ေလ့လာရပါမယ္။ ( အိမ္တြင္းစီးပြားျဖစ္ သစ္သား စဥ္းတီတုံး ဆိုလွ်င္လည္း သစ္သားအမ်ဳိးအစား ၊ အက္ေၾကာင္းႏွင့္ သစ္ေၾကာ၊ အေပါက္အရြယ္အစားမ်ားကို စစ္ေဆးျပီး


၀ယ္သင့္ပါတယ္)။



၁၁။ စဥ္းတီတုံးနွင့္ အနံ႕အသက္မ်ား စဥ္းတီတံုးကို အသံုးျပဳသည့္ သား ၊ ငါး၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ စသည့္အစား အေသာက္အမ်ဳိးအစားအလုိက္ အန႕ံအသက္မ်ား စဲြထင္က်န္တတ္ေလရာ အခ်ဳိ႕ေသာ အန႕ံအသက္မ်ားကို ေပ်ာက္ပ်က္ေစရန္ ေအာက္ပါအတိုင္း အသံုးျပဳသင့္ပါတယ္။



၁၁.၁။ ဆားၾကမ္း သို႕မဟုတ္ မုန္႕ဖုတ္ဆိုဒါ စဥ္းတီတံုးအား ဆားၾကမ္း သို႕မဟုတ္ မုန္႕ဖုတ္ ဆိုဒါမ်ားျဖင့္ ပြတ္တိုက္ေပးျပီး မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာ ထားျပီး ေရျဖင့္ က်င္းေပးနိုင္ပါတယ္။



၁၁.၂။ အနံ႕ဆိုးမ်ားနွင့္ ေရွာက္သီး ေရွာက္ရည္အျခား လြယ္ကူေသာနည္းလမ္းတခုမွာ ၾကက္သြန္ ၊ ဂ်င္းစသည္တို႕ျဖင့္ စဲြထင္ေနေသာစဥ္းတီတံုးအား ေရွာက္ရည္လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ျဖင့္ ပြတ္တိုက္ေပးျခင္း သို႕မဟုတ္ ေရွာက္သီးစိတ္ျဖင့္ ပြတ္တိုက္ေပးျခင္းတို႕ကို ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖစ္ပါတယ္။



၁၁.၃။ အန႕ံဆိုးမ်ားနွင့္ ရွာလကာရည္ ရွာလကာရည္ အျပင္းစားကိုအသံုးျပဳျခင္းျဖင့္လည္း အနံ႕ဆိုးမ်ား ကိုဖယ္ရွားေစနိုင္ပါတယ္။ ဘယ္နည္းလမ္းကိုပဲသံုးသံုး အဲဒီေနာက္မွာေတာ့ သင့္စဥ္းတီတံုးအား အေၾကာေသေအာင္ ျပန္လုပ္ေပးဖို့ လိုေကာင္းလိုပါလိမ့္မယ္။

မြန္းသက္ပန္ (ေဆး-၁)

ေလာကအလွ အြန္လိုင္းမဂၢဇင္း

၂၀၀၈ ခုနွစ္ ဒီဇင္ဘာလ ၁၄ ရက္


You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://www.moonthetpan.com/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.