Thursday, November 6, 2008

[Nine Nine SaNay] 1 New Entry: စေနရဲ႕ ဥပုသ္ေန႔

စေနရဲ႕ ဥပုသ္ေန႔


ဒီေန႔ ဥပုသ္ေန႔ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းမွာ အလွဴရွိတယ္ လိုက္မလား? လို႔ သူငယ္ခ်င္း(ေက်ာင္းတုန္းက သူငယ္ခ်င္း)က ေမးေတာ့ လိုက္မယ္ဆိုတာနဲ႔ မနက္ ၇ နာရီ မထိုးတထိုးမွာ မဟာျမမုနိ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းဖက္ ေရာက္သြားခဲ့တယ္။ (ဘုရားကုိ မႏၱေလးမွာ သြားသြန္းလုပ္ခဲ့လို႔ "မဟာျမမုနိ" လို႔ ေခၚတယ္လို႔ သူငယ္ခ်င္းက ရွင္းျပပါတယ္)ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းမွာ ကြ်န္မတို႔ထက္ ေစာေရာက္ေနတဲ့ လုပ္အားေပးအဖဲြ႔ဝင္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေရာက္ေနတာေတြ႔လိုက္တယ္။ အားလံုးက ရွမ္းလူမ်ဳိးေတြျဖစ္တယ္။ ဟင္းရြက္ေတြေရြးကူ၊ ဟိုဟာေလးခြါ၊ ဒီဟာေလးခြါနဲ႔ သူတို႔ခ်က္တာေတြကို ၾကည့္ရင္း ရွမ္းေတြၾကားမွာ ရွမ္းစကား သိပ္မတတ္တဲ့ကြ်န္မ ခ.. ခ.. ခ နဲ႔ တစ္ခါခါ ျဖစ္ေနေတာ့တယ္။ (ရွမ္းစကား "ခ" ဆိုတာ ျမန္မာစကား "ရွင့္" နဲ႔ တူပါတယ္)

ပါးစပ္ကလည္းေျပာ လက္ဆယ္ေခ်ာင္းကလည္း လႈပ္နဲ႔ ဟင္းရြက္သင္တာက ခဏေလးပဲ ၾကာလိုက္တယ္။ ရွမ္းဟင္းေတြ ဟုတ္တိပတ္တိ သိပ္မစားဖူးတဲ့ကြ်န္မ မျမင္ဖူးတဲ့ဟင္းေတြကို ေအာ္ ခ.. ေအာ္ ခနဲ႔ ပံုေတြလိုက္ရိုက္ျဖစ္ခဲ့တယ္။

ပံုမွာျမင္ရတဲ့ဟင္းက "ေဂြးသီးနမ့္ဖစ္" ျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔လုပ္ေနသမွ် ကြ်န္မ ျမင္မိတာက ေဂြးသီးကို အခြံခြါျပီး ျပဳပ္ပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း အပြ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ကုလားေအာ္သီးကို မီးဖုတ္ေထာင္းျပီး ဖယ္ထားပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ ျပဳပ္ထားတဲ့ ေဂြးသီးကိုေထာင္းျပီး အေစ့ထုတ္ပါတယ္။ ေနာက္ ေဂြးသီးနဲ႔ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးေတြ ထပ္ေရာေထာင္းလိုက္ပါတယ္။ ခ်ဥ္စပ္စပ္ အရသာနဲ႔ စားလို႔ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။

ဒီတစ္ပဲြက မိႈနမ့္ဖစ္ေထာင္းပါ။ ျမန္မာလို ဘာမိႈေခၚမွန္း မသိပါဘူး။ မိႈအနီေရာင္ေလးပါ။ ခ်ဳိးၾကည့္လိုက္ရင္ အျဖဴေရာင္အေစး ထြက္ပါတယ္။ ဒီမႈိမ်ဳိးကို ရွမ္းျပည္နယ္ တစ္ဝိုက္မွာပဲ ေတြ႔ရတတ္ပါတယ္။ မိႈကို ငရုတ္သီး၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ေတြနဲ႔ ေရာေထာင္းျပီး ရွမ္းပဲပုပ္ေထာင္းနဲ႔ ျပန္ေၾကာ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ (မႈိနည္းလို႔ ဘုန္းၾကီးေတြကိုပဲ ဘုန္းေပးလိုက္တယ္။ ဘာအရသာရွိမွန္း ကြ်န္မ မျမည္းလိုက္ရဘူး .. ဟီ) ဒီမႈိမ်ဳိးကို ကြ်န္မအဘိုး အရမ္းၾကိဳက္ပါတယ္။ အဘိုးက မိႈကုိမီးကင္ျပီး ဂ်ဴးျမစ္၊ ဂ်ဴးရြက္ေတြနဲ႔ ေထာင္းစားသလို၊ ဒီအတိုင္း အပြင့္လုိက္ ၾကက္သြန္နီ ဂ်ဴးျမစ္ေတြနဲ႔ ေၾကာ္စားပါတယ္။

ဒါကေတာ့ ရွမ္းလို "ဖပ္ေလာလယ့္" လို႔ေခၚတဲ့ ဟင္းရြက္စံု ဟင္းရည္ျဖစ္ပါတယ္။ ("ဖပ္" ဆိုတာ ဟင္း၊ "ေလာလယ့္" ဆိုတာ ေရာရာလို႔ အဓိပၸါယ္ရပါတယ္)။ ဖပ္ေလာလယ့္ကို အိမ္မွာလည္း ခ်က္စားျဖစ္ေပမယ့္ ဒီအခုဟင္းထဲမွာေတာ့ ကြ်န္မ မျမင္ဖူးတဲ့ အုန္းပင္အူတိုင္ ႏုႏုေလးေတြကို ထည့္တာပါပဲ။

အူတိုင္ေတြ စားဖို႔အတြက္ အုန္းပင္ေတြကို သပ္သပ္စိုက္ရတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္ (ကြ်န္မက အဲဒီ အုန္းပင္အူတိုင္ေတြကုိ မွ်စ္လို႔ ထင္ေနတာ)

ဒါကေတာ့ ျမင္းခြါရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ျဖစ္ပါတယ္။ ျမင္းခြါရြက္ကို အရြက္ပဲယူျပီး က်ိတ္လိုက္တာပါ။ ေနာက္ သၾကားရည္ ၾကိဳထည့္ျပီးေသာက္ၾကတယ္။ ခါးသက္သက္ အရသာေလးမွာ အခ်ဳိေရာေနတဲ့အတြက္ ေသာက္လို႔ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ မ်က္စိၾကည္ျပီး အပူက်ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

အားလံုးက တစ္ေပ်ာ္တပါးပါပဲ။ မနက္ (၁ဝ) ခဲြမွာ အားလံုးျပီးစီးျပီး ဘုန္းၾကီးကို ဆြမ္းကပ္ပါတယ္။ ေနာက္ရပ္ကြက္က သက္ၾကီးရြယ္အိုတစ္ခ်ဳိ႕၊ သက္ဆိုင္ရာ လူၾကီး၊ လူငယ္ေတြ လာေရာက္ သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။

လာေရာက္ ကူညီသူအမ်ားစုက ရိုးရာရွမ္းအက်ၤီေတြ ဝတ္ထားၾကပါတယ္။ ရွမ္းမွာလည္း လူမ်ဳိးကဲြေတြ ရွိတာေၾကာင့္ မတူတဲ့ ဝတ္စားဆင္ယင္မႈေတြ ရွိေၾကာင္း သူငယ္ခ်င္းက ေျပာျပပါတယ္။ ေဒါင္လိုက္အစင္း ထမိန္ဝတ္ရွမ္းေတြက "ေမာဝ္ရွမ္း" ျဖစ္ျပီး အလွ်ားလိုက္အစင္း ထမိန္ဝတ္ရွမ္းေတြက "ရွမ္းၾကီး " ျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေမာဝ္ရွမ္း အမ်ားစုက မူဆယ္၊ နမ့္ခမ္း၊ ေရႊလီဖက္ကျဖစ္ျပီး ရွမ္းၾကီးက လားရႈိး၊ ေတာင္ၾကီး၊ သီေပါဖက္က ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာျပပါတယ္။ ေျပာတဲ့ စကားခ်င္းကေတာ့ အတူတူပါ။ ေနရာေဒသလိုက္ျပီး အသံဝဲတာေလာက္ပဲ ရွိပါတယ္။

ရွမ္းေတြၾကားမွာ ရွမ္းစကားနားေထာင္၊ ရွမ္းစာေတြစားျပီး ရွမ္းဘုရားစာ မရတာေၾကာင့္ တရားမနာေတာ့ဘဲ အားလံုးသိမ္းဆည္း ကူညီျပီးေနာက္ မနက္ ၁၂နာရီေက်ာ္မွာ အိမ္ကို ကြ်န္မတို႔ ျပန္ခဲ့ၾကပါတယ္။

ႏိုင္းႏိုင္းစေန

You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://nineninesanay.blogspot.com/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.