Saturday, November 15, 2008

[HEALTH INFORMATION] 1 New Entry: မယ္လမင္းႏွင့္ က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ား (Melamine & Health Problems)

မယ္လမင္းႏွင့္ က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ား (Melamine & Health Problems)


အခုတေလာ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ သတင္းမ်ားထဲတြင္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံထုတ္ ႏို႔မႈန္႔မ်ားထဲ၌ လူကိုအႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစေသာ မယ္လမင္း ဓာတ္မ်ားပါဝင္သည့္သတင္းက တုန္လႈပ္စရာ စိတ္ဝင္စားစရာ သတင္းတစ္ခု ျဖစ္ေနပါတယ္.. ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ စက္တင္ဘာ ၂၂ ရက္ထိ ရ႐ွိထားျပီးေသာ စာရင္းမ်ားအရ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံတြင္ မယ္လမင္း ပါဝင္ေသာ ႏို႔မႈန္႔ ေသာက္သံုးမိျခင္းေၾကာင့္ နာမက်န္းျဖစ္သူ ၅၃၀၀၀ ႐ွိျပီး ၁၂၈၀၀ ေက်ာ္မွာ ေဆး႐ံုတက္ ကုသမႈ ခံယူေနရကာ ကေလးငယ္ ၄ ဦး ေသဆံုးခဲ့ျပီး ျဖစ္ပါတယ္..


မယ္လမင္းသည္ အသားဓာတ္ (ပ႐ိုတိန္း) ကဲ့သို႔ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ ႂကြယ္ဝတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္.. ပ႐ိုတိန္းဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ မ႐ွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္ ျဖစ္ေသာ္လည္း မယ္လမင္းဓာတ္ကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အသံုးမက်ဘဲ ဆိုးက်ဳိးကိုသာ ရေစပါတယ္.. မယ္လမင္းတြင္ ပါဝင္ေသာ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္ဟာ ျပိဳကြဲမႈႏႈန္း ေႏွးသည့္ျပင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ဝင္ေရာက္လာျပီးပါက ေတာ္႐ံုနဲ႔ ျပန္မထြက္ႏိုင္ေတာ့ဘဲ ၾကာလာတဲ့အခါ အဆိပ္ဓာတ္ အျဖစ္ ဒုကၡေပးပါေတာ့တယ္..


အစားအစာ တစ္ခုတြင္ ပ႐ိုတိန္းပါဝင္မႈကို ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ ပါဝင္မႈျဖင့္ တိုင္းပါတယ္.. "Kjeldaha Protein Test" "Dumas Protein Test" တို႔ျဖင့္ စမ္းသပ္၍ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ မ်ားမ်ားပါလွ်င္ ပ႐ိုတိန္း ႂကြယ္ဝသျဖင့္ မ်ားမ်ား စားသင့္သည္ဟု သတ္မွတ္ခ်က္ ထံုးစံ ႐ွိပါတယ္.. ဒါေပမယ့္ စမ္းသပ္ေတြ႔႐ွိတဲ့ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဟာ အမွန္တကယ္ ပ႐ိုတိန္းလား? မယ္လမင္းလား? ဆိုတာကို ခြဲျခား မသိႏိုင္ပါ.. ဒါကို အခြင့္ေကာင္းယူ၍ စီးပြားေရးသမားမ်ားက ႏို႔မႈန္႔ထဲ မယ္လမင္း ထည့္ျပီး ပ႐ိုတိန္း မ်ားသေယာင္ေယာင္ ထင္မွတ္မွားေအာင္ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်လာၾကပါတယ္..





မယ္လမင္း အစ

မယ္လမင္းကို ဂ်ာမန္ ဓာတုေဗဒပညာ႐ွင္ Justus Vonliebig က ေအဒီ ၁၈၃၄ ခုႏွစ္တြင္ တီထြင္ေတြ႔႐ွိခဲ့ပါတယ္.. မယ္လမင္းဟာ အင္မတန္အသံုးဝင္တဲ့ စက္မႈကုန္ၾကမ္း တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္.. မယ္လမင္းကို ေဖာ္မယ္လ္ဒီဟိုက္နဲ႔ ေပါင္းလိုက္ပါက Melamine Resin ရ႐ွိျပီး ၎ကို ပလတ္စတစ္ ခြက္ေယာက္ အသံုးအေဆာင္မ်ားတြင္ သုတ္လိမ္း လိုက္တဲ့အခါ ေပါ့ပါးခိုင္ခန္႔လွတဲ့ မယ္လမင္း အသံုးအေဆာင္မ်ား ျဖစ္လာပါတယ္.. မယ္လမင္း အသံုးအေဆာင္မ်ားဟာ ေပါ့ပါးလွပ၍ ေတာ္႐ံုနဲ႔ ကြဲအက္ ပ်က္စီးျခင္းမ႐ွိသျဖင့္ ကမာၻတစ္လႊား လူၾကိဳက္မ်ားပါတယ္.. မယ္လမင္းဟာ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ မ်ားစြာပါဝင္လို႔ ဓာတ္ေျမၾသဇာ အျဖစ္ စမ္းသံုးၾကည့္ေသာ္လည္း မေအာင္ျမင္ခဲ့ပါဘူး.. တိရိစာၦန္အစာထဲ ထည့္သံုးၾကည့္ေတာ့လည္း မသင့္ေတာ္ေၾကာင္း ေတြ႔႐ွိခဲ့ျပန္တယ္..


မယ္လမင္းဟာ မ်ားျပားစြာ ထိေတြ႔ပါက အႏၲရာယ္ ၾကီးမားတဲ့ ပစၥည္း ျဖစ္ပါတယ္.. ႂကြက္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္မႈမ်ားအရ >3,000 mg/kg ႏႈန္းနဲ႔ စားသံုးမိပါက မ်ဳိးပြားႏိုင္မႈကို ထိခိုက္ေစျခင္း၊ ဆီးအိတ္ (Urinary Bladder) နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ (Kidney) တြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ျခင္း (Ca Bladder)၊ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး ေသဆံုးျခင္းမ်ား ေတြ႔႐ွိခဲ့ပါတယ္.. ၁၉၅၃ ခုႏွစ္တြင္ ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ သုေတသနအရ ေခြးမ်ားကို မယ္လမင္း ၃ % ပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ားကို တစ္ႏွစ္ၾကာ ေကၽြးျပီးတဲ့အခါ စမ္းသပ္ ေတြ႔႐ွိခ်က္အရ ဆီးထဲမွာ မယ္လမင္းဓာတ္ ပါဝင္လာျခင္း၊ ဆီးအနည္ပါျခင္း၊ ဆီးထဲတြင္ ေသြးပါျခင္း (Haematuria)၊ ဆီးထဲတြင္ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ ပါလာျခင္း (Proteinuria)၊ ဆီးသြားမ်ားလာျခင္း (Polyuria) တို႔ ေတြ႔႐ွိခဲ့ပါတယ္..


တကယ္ေတာ့ မယ္လမင္းျပႆနာဟာ ေကာက္႐ိုးမီးလို အခုမွ ဟုတ္ကနဲ ေတာက္ျပီး ေပၚလာတာ မဟုတ္ဘဲ ဖြဲမီးလို တေငြ႔ေငြ႔ ေလာင္ေနခဲ့တာ ႏွစ္နဲ႔ခ်ီ ၾကာခဲ့ပါျပီ.. မယ္လမင္းပါဝင္တဲ့ တိရိစာၦန္ အစားအစာမ်ားေၾကာင့္ အိမ္ေမြးတိရိစာၦန္မ်ား နာမက်န္း ေသဆံုးမႈမ်ား ႐ွိေၾကာင္း ၂၀၀၇ ခုႏွစ္ထဲမွာပင္ သတိထားမိ လာၾကပါတယ္.. ၂၀၀၇ ခုႏွစ္ မတ္လ ၃၀ ရက္ေန႔မွာ အေမရိက အစားအစာနဲ႔ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးအဖြဲ႔ (FDA) က ထုတ္ျပန္ေၾကညာရာတြင္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ Xuzhou Anying Biologic Technology မွ ထုတ္လုပ္တဲ့ တိရစာၦန္ အစားအစာမ်ားမွာ မယ္လမင္းဓာတ္ ပါဝင္ေၾကာင္း၊ ၎အစားအစာမ်ားကို စားသံုးမိေသာ အိမ္ေမြးတိရစာၦန္မ်ားတြင္ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ဆီးတြင္ ေသြးပါျခင္းမ်ား ျဖစ္ေစခဲ့ေၾကာင္း ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္..


၂၀၀၈ ခုႏွစ္ ႏွစ္ဆန္းပိုင္း ေရာက္လာေသာအခါ ကေလးငယ္မ်ားမွာ ထူးထူးျခားျခား ဆီးထဲေသြးပါျခင္း၊ ဆီးေက်ာက္ ဆီးထဲပါလာျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း စတဲ့ ေရာဂါမ်ား သိသိသာသာ ျဖစ္လာေၾကာင္း သတိျပဳမိလာၾကတယ္.. သံသယစိတ္ျဖင့္ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ စက္တင္ဘာလတြင္ ေလ့လာလိုက္ေသာအခါ ေရာဂါအဓိက ျဖစ္ပြားရာ တ႐ုတ္ျပည္ အေနာက္ေျမာက္ပိုင္း႐ွိ Gansu ေဒသတြင္ ဝယ္ယူရ႐ွိႏိုင္ေသာ ကေလးႏို႔မႈန္႔ အမ်ဳိးအမည္ ၂၂ မ်ဳိးတြင္ မယ္လမင္း ပါဝင္ေၾကာင္း ေတြ႔႐ွိခဲ့ပါတယ္.. Mengnuiu , Yill နဲ႔ Yashili အပါအဝင္ အျခားကုမၸဏီမ်ားမွ ထုတ္လုပ္တဲ့ ႏို႔မႈန္႔မ်ားတြင္လည္း မယ္လမင္းဓာတ္ ပါဝင္ေနေၾကာင္း စစ္ေဆးေတြ႔႐ွိခဲ့ပါတယ္.. မယ္လမင္းဓာတ္ဟာ သူ႔ခ်ည္းသက္သက္ ျဖစ္ပါက အႏၲရာယ္ မေပးႏိုင္ေသာ္လည္း Cyanuric Acid နဲ႔ တြဲဖက္မိပါက ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ျဖစ္ေစပါတယ္..


တစ္ဖန္ မယ္လမင္း အသံုးအေဆာင္ မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍လည္း သတိထားစရာ ႐ွိလာပါတယ္.. ျဗိတိန္တြင္ ၂၀၀၄ ခုႏွစ္က မယ္လမင္း အသံုးအေဆာင္ ၅၀ ကို ေလ့လာခဲ့ပါတယ္.. မယ္လမင္း အသံုးအေဆာင္မ်ားကို အပူခ်ိန္ 70 ံC ႐ွိေသာ အရည္ထည့္ကာ ၂ နာရီၾကာ ထားၾကည့္ျခင္း၊ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ ထည့္ၾကည့္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ ေလ့လာေသာအခါ ပစၥည္း ၅၀ အနက္ ၄၃ ခုက မယ္လမင္း စိမ့္ထြက္မႈ႐ွိျပီး၊ အခု ၅၀ စလံုးက ေဖာ္မယ္လ္ဒီဟိုက္ ထြက္႐ွိလာေၾကာင္း ေတြ႔႐ွိရပါတယ္.. အဆိုပါေတြ႔႐ွိမႈေၾကာင့္ ေစ်းကြက္မွ ဖယ္႐ွားေစခဲ့သည့္ ျဖစ္ရပ္မ်ဳိး ျဖစ္ခဲ့ဖူးပါတယ္.. မယ္လမင္း အသံုးအေဆာင္မ်ားေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစေၾကာင္း ခိုင္မာတဲ့ တိုက္႐ိုက္ေတြ႔႐ွိမႈမ်ဳိး မေတြ႔ရေသးေသာ္လည္း သတိထားရမယ့္ အေျခအေနျဖစ္ေၾကာင္း သိထားသင့္ပါတယ္..


မယ္လမင္း အႏၲရာယ္မွ ကင္းေဝးေစရန္ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားကို လိုက္ာရန္ လိုအပ္ပါတယ္..

  • ကေလးငယ္မ်ားကို မိခင္ႏို႔သာ ပထမ ဦးစားေပးအျဖစ္ ေ႐ြးခ်ယ္ တိုက္ေကၽြးပါ.. မယ္လမင္း ပါဝင္မႈ မ႐ွိေၾကာင္း ေသခ်ာေသာ ႏို႔မႈန္႔ပင္ ျဖစ္ပါေစ၊ မိခင္ႏို႔ကို အစားထိုးရန္ မျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း သတိရပါ..
  • အေၾကာင္းေၾကာင္းေၾကာင့္ မိခင္ႏို႔ တိုက္ေကၽြးရန္ မျဖစ္ႏိုင္ပါက သန္႔႐ွင္း လတ္ဆတ္ေသာ ႏြားႏို႔ကို က်ဳိခ်က္ တိုက္ေကၽြးပါ..
  • မယ္လမင္း ပါဝင္မႈကို စစ္ေဆးထားျပီး မယ္လမင္း ပါဝင္မႈ မ႐ွိေၾကာင္း အာမခံခ်က္ ပါ႐ွိေသာ ႏို႔မႈန္႔ကိုသာ ေ႐ြးခ်ယ္ သံုးစြဲပါ..


မည္သို႔ပင္ ဆိုပါေစ မယ္လမင္း ျပႆနာဟာ မ်က္ေမွာက္ေခတ္ တီထြင္ ၾကံဆမႈမ်ားကို စိန္ေခၚမႈ တစ္ရပ္အျဖစ္ ႐ႈျမင္တတ္ရပါမယ္..သဘာဝအတိုင္းေန၊ သဘာဝက်က် စားလွ်င္ အႏၲရာယ္ နည္းပါးသေလာက္ ဓာတုေဗဒ နည္းမ်ားကို အတတ္ဆန္းကာ အလြဲသံုးပါက အမ်ားသူငါအတြက္ ၾကီးမားေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာကို ေဆာင္ၾကဥ္းေပး ႏိုင္ေၾကာင္း သေဘာေပါက္ေစရန္ ေရးသားတင္ျပ လိုက္ပါတယ္..




2008 Nov, ထုတ္ အာေရာဂ်ံ မဂၢဇင္းမွ ဆရာ ျမတ္ထြဋ္ညြန္႔(ေဆး-၂)၏ ေဆာင္းပါးကို အက်ဥ္းခ်ဳပ္ တည္းျဖတ္ ေဖာ္ျပပါသည္။

You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://drwinthein.co.cc/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.