ကမာၻ႔ဝီစကီ ၅ ႏိုင္ငံ
စေကာတလန္ ဝီစကီ (Scotch Whisky)
သစ္ေဆြး၊ သစ္ရြက္ေဆြးနဲ႔ ေလွာ္ထားလို႔ အနံ႔ပိုေမႊးတဲ့၊ ေျခာက္ေသြ႔တဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔ အခ်ဥ္ေဖာက္ ျပဳလုပ္ထားတာျဖစ္တယ္။ အလြန္ဆံုး ၈ႏွစ္အထိ ထားရျပီး ၁၅ႏွစ္မွ အႏွစ္ ၂ဝ က အရည္အေသြး အေကာင္းဆံုးျဖစ္တယ္။ အႏွစ္ ၂ဝေက်ာ္တ့ဲ ဝီစကီဟာ အရည္အေသြး က်သြားတတ္ပါတယ္။ အေရာင္ဟာ အဝါထဲက အနီသမ္းတဲ့ အေရာင္ျဖစ္ျပီး အရည္ၾကည္လင္ပါတယ္။ အနံ႔မွာ ေမႊးၾကိဳင္ျပီး အခိုးနံ႔ပါတတ္ပါတယ္။ စေကာတလန္ ဝီစကီထုတ္လုပ္တဲ့ ေနရာေတြက Low land, High Land, Speyside, Lslay နဲ႔ the Orkney စတဲ့ ကြ်န္းကေလးေတြမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
Low land ေနရာက clyde ျမစ္နဲ႔ tay ျမစ္ေအာက္ပိုင္းမွာ ျဖစ္ျပီး အဲဒီေနရာက ဂ်ံဳဝီစကီေတြဟာ ပင္လယ္ေလ တိုက္ခိုက္မႈ မခံရတဲ့အတြက္ ေျမေဆြးနံ႔နဲ႔ ဆားဓာတ္နည္းပါတယ္။ ေလညႇင္းရဲ႕ အတိုက္ခိုက္တာ ခံရတဲ့အတြက္ အဲဒီနယ္ကထြက္တဲ့ ဝီစကီဟာ အရသာပိုျပင္းျပီး ေမႊးၾကိဳင္ပါတယ္။
speyside ေဒသက စေကာတလန္ရဲ႕ ေျမျမင့္ပုိင္းမွာ တည္ရွိျပီး ေအးျမၾကည္လင္တဲ့ river spey က အဲဒီေဒသကို ျဖတ္စီးပါတယ္။ အထက္က ဝီစကီေတြလိုပဲ ဒီေဒသက ဝီစကီေတြဟာလည္း ပင္လယ္ေလ အတိုက္မခံရလို႔ ဆားဓာတ္နည္းပါတယ္။ ေျမေအာက္စမ္းေရကိုပဲ အသံုးျပဳျပီး သစ္ေဆြးေတြအစား မီးေသြးမီးနဲ႔သာ အသံုးျပဳၾကတဲ့အတြက္ အခိုးနံ႔နည္းပါတယ္။
Islay ကြ်န္းဟာ လွပတဲ့ ကြ်န္းတစ္ကြ်န္းျဖစ္ပါတယ္။ ေလယာဥ္ကြင္းမရွိခင္တုန္းက ဒီကြ်န္းမွာေနထိုင္ၾကတဲ့ ကြ်န္းသူကြ်န္းသားေတြဟာ အျပင္ေလာကနဲ႔ အဆက္အသြက္ ျပတ္ေနၾကတယ္။ လူသူအေရာက္ နည္းတဲ့အတြက္ သဘာဝေျမၾသဇာေတြ ေပါမ်ားပါတယ္။ ဒီေဒသက သယ္ယူပို႔ေဆာင္ရ လြယ္ကူေအာင္ ဝီစကီစက္ရံုကို ပင္လယ္ေဘးမွာ တည္ထားပါတယ္။ သဘာဝ ေျမဆီေျမႏွစ္၊ ရံြ႔ဗြက္အိုင္၊ စမ္းေရေတြက တစ္ျခားေဒသကနဲ႔ မတူပါဘူး။ ပုပ္ေဆြးတဲ့ ပန္းျမက္ေတြလည္း ေပါမ်ားတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ သစ္ေဆြးနံ႔ သင္းျခင္းက ဒီေဒသထုတ္ ဝီစကီရဲ႕ အမွတ္တံဆိပ္ျဖစ္ပါတယ္။
the orkney ကြ်န္းစုက ေရေပါမ်ားပါတယ္။ ဝီစကီစည္ေတြကို ပင္လယ္ေဘးမွာ ခ်ထားတဲ့အတြက္ ဒီေဒသထုတ္
ဝီစကီေတြဟာ ပင္လယ္ေလနံ႔ သင္းပါတယ္။
ဂ်ပန္ဝီစကီ အဓိက ထုတ္လုပ္တဲ့ ေနရာက Kyoto နဲ႔ Osaka ၾကားက ေတာင္တန္းေနရာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝါးေတာေတြ ေပါက္ေရာက္တဲ့ ေနရာျဖစ္ပါတယ္။ ၁၉၂၃ခုႏွစ္မွာ "ဂ်ပန္ဝီစကီကို ထုတ္ခ်င္တယ္" ဆိုတဲ့ စိတ္ကူးနဲ႔ Suntory ကုမၸဏီ ထူေထာင္သူဟာ အဲဒီေတာင္ၾကားမွာ ေပါင္းခံစက္ရံုတစ္ခု စတည္ေထာင္ခဲ့တယ္။ ဂ်ံဳနဲ႔ အဓိကထားလုပ္ျပီး ရလာတဲ့ ေပါင္းခံလို႔ ရလာတဲ့ အရက္ေတြကို ဝက္သစ္ခ် စည္ၾကီးထဲ ထည့္သိမ္းထားလိုက္တယ္။ ၁၉၂၉ခုႏွစ္မွာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ပထမဆံုး ဝီစကီကို ေစ်းကြက္တင္သြင္းႏိုင္ခဲ့တယ္။
အေစာဆံုး ၁၇ရာစု ကတည္းက ၾသစေတးလ်က ေျပာင္းေရြ႔လာသူတစ္ခ်ဳိ႔ရဲ႕ ေပါင္းခံအတတ္နဲ႔ စျပီး ခ်က္လုပ္ခဲ့ပါတယ္။ စစခ်င္းမွာ ဂ်ံဳနဲ႔ အဓိကထား ျပဳလုပ္ျပီး ၁၈ရာစု ေနာက္ပိုင္းမွ ေျပာင္းဖူးေရာစပ္ခဲ့တယ္။ ေျပာင္းဖူးေရာထားတဲ့ ဂ်ံဳေတြကို အခ်ဥ္ေဖာက္၊ ေပါင္းခံျပီး အတြင္းပိုင္း မီးျမိဳက္ထားတဲ့ ဝက္သစ္ခ်စည္ၾကီးထဲ ၄ႏွစ္မွ ၈ႏွစ္ၾကာ ထည့္သိမ္းထားပါတယ္။ ပုလင္းထဲ မထည့္ခင္ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ေပါင္းခံရည္ကို ထည့္ေပးတဲ့အတြက္ အေမရိကန္ ဝီစကီေတြမွာ ဝက္သစ္ခ်နံ႔ သင္းေနတတ္ပါတယ္။ အေမရိကန္ အေနာက္ပိုင္းက Pennsylvania ျပည္နယ္၊ Kentucky ျပည္နယ္နဲ႔ Tennessee ျပည္နယ္ က ထံုးဓာတ္ပါ ေရေတြဟာ ဝီစကီလုပ္ရာမွ အေရးပါပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေမရိကန္ ဝီစကီကို ဒီေဒသေတြမွာ အဓိကထား ျပဳလုပ္ၾကတယ္။
Bourbon ဝီစကီဟာ အေမရိကန္ Kentucky ျပည္နယ္ Bourbon ျမိဳ႔နယ္ကထြက္တဲ့ ဝီစကီျဖစ္တယ္။ အဲဒီေဒသက လူေတြဟာ ၁၆ , ၁၇ ရာစုကတည္းက ျပင္သစ္ကေန ေျပာင္းေရြ႕လာၾကသူေတြျဖစ္တယ္။ Bourbon ဝီစကီနဲ႔ Tennessee ဝီစကီရဲ႕ ကြာျခားခ်က္က Tennessee ဝီစကီဟာ သူ႔ေဒသထြက္ Sugar Maple သၾကားပင္ရဲ႕ မီးေသြးနဲ႔ ျပဳလုပ္ျပီး စည္ထဲမွာ ထည့္ထားပါတယ္။ Bourbon ဝီစကီက ၅၂% ေက်ာ္မွာ ေျပာင္းဖူးျဖစ္ျပီး အတြင္းမီးျမိဳက္ထားတဲ့ ဝက္သစ္ခ်စည္ထဲျပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ပါတယ္။ အခ်ဥ္ေဖာက္ရာမွာ အခ်ိန္၂ ႏွစ္ ၾကာျမင့္ပါတယ္။ တစ္ျခား အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔ေတြ ထည့္မသံုးရဘဲ အရက္ျပင္းအားက ၄ဝ~၆၂.၅ % ၾကားမွာ ရွိရပါတယ္။
ကေနဒါ ဝီစကီ (Canada Whisky)
ေပါင္းခံထြက္လာတဲ့ ကေနဒါဝီစကီကို အေမရိကန္ျဖစ္ အျဖဴေရာင္ ဝက္သစ္ခ်စည္ထဲ ထည့္ထားရပါတယ္။ ၃ ႏွစ္ၾကာရင္ ေစ်းကြက္တင္လို႔ရပါျပီ။ ကေနဒါ ဝီစကီဟာ အရသာေပါ့တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ တစ္ျခားအခ်ဳိရည္ ေဖ်ာ္ရာမွာ ထည့္သံုးၾကပါတယ္။ အရသာျပင္းျပင္း မၾကိဳက္သူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ ဝီစကီျဖစ္ပါတယ္။
ႏိုင္းႏိုင္းစေန
source: http://www.stnn.cc:82/wine/200810/t20081014_878194.html
မိတ္အင္ ျမန္မာမ်ား
ေဆးအရက္ဆိုလို႔ ကြ်န္မအဘြားရဲ႕ (အေမရဲ႕အေမ) ေဆးအရက္အေၾကာင္း အရင္ေျပာခ်င္ပါတယ္။ အဘြားက ေတာထဲေတာင္ထဲမွာရွိတဲ့ သဘာဝ ေဆးျမစ္ေဆးရြက္ေတြကို အရက္နဲ႔ စိမ္ထားတတ္ပါတယ္။ အိမ္ေထာင္က်ျပီး ႏွစ္အေတာ္ၾကာ ကေလးမရႏိုင္သူေတြ ကေလးရခ်င္ရင္ အဘြားက အဲဒီအရက္ကို တိုက္ပါတယ္။ ေဆးက ေတာ္ေတာ္စြမ္းတဲ့အတြက္ ရြာမွာ အဘြားက နာမည္ၾကီးပါ။ အဲဒီတုန္းက ကြ်န္မတို႔မွာ သင္ရေကာင္းမွန္း၊ သိထားရေကာင္းမွန္း မသိေတာ့ ဘာေဆးေတြ ထည့္စိမ္ထားလဲလို႔ မေမးျမန္းခဲ့မိဘူး။ ခုေတာ့ အဘြားဆံုးသြားသလို သူ႔ပညာလည္း အဆံုးသတ္သြားခဲ့ရတယ္။
အေပၚက အရက္အေၾကာင္း ဘယ္ဖက္ကစျပီး ဆက္ေျပာရရင္
၁) ေမ်ာက္အားတိုးအရက္
၂) ဒဂံုနာနတ္အရက္
၃) အသက္ရွည္ ရုပ္ပ်ဳိအားတိုးအရက္သန္႔ (ပုလင္းအညႊန္းမွာ ဒီလိုေလး ေရးထားပါတယ္)
ေရွးတရုတ္ နန္းတြင္းသမားေတာ္ၾကီးမ်ား၏ နည္းပညာအတိုင္း အဖိုးတန္သစ္ျမစ္၊ ေဆးျမစ္တို႔ျဖင့္ စီမံထုတ္လုပ္ထားပါသျဖင့္ ရုပ္ပ်ဳိသန္မာ၊ လန္းဆန္းေစျခင္း၊ အေၾကာမ်ား သန္မာေစ၍ က်ားခြန္အားကို တိုးပြားေစျခင္း၊ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ေသြးသားသန္႔စင္ က်န္းမာေစျခင္း အက်ဳိးအာနိသင္မ်ားကို ရရွိေစပါသည္။
၄) လိေမၼာ္ျဖဴအရက္ (ဒါကိုေတာ့ အရက္ေသာက္သူတိုင္း သိၾကမွာပါ)
၅) မန္က်ည္းေဆာ္ဒါ အရက္
၆) မႏၱေလး ဘီအီး
၇) ပတၱျမား အရက္သန္႔ရမ္ (ပုလင္းေပၚမွာ ဒီလိုေရးထားပါတယ္)
"ေရမွာ ေရသန္႔ရွိသလို အရက္မွာလည္း အရက္သန္႔ရွိတယ္" (ကြ်န္မ အခုမွပဲ ၾကားဖူးတာပါ)
၈) BlackCat (ေၾကာင္နက္တံဆိပ္ အရက္)
၉) ျမန္မာေရွာက္ပ်ားအရက္
ကခ်င္ျပည္နယ္ ေရခဲေတာင္တန္းမ်ားေပၚတြင္ ေပါက္ေရာက္ေသာ သဘာဝ ျမန္မာတိုင္းရင္းေဆးဘက္ဝင္ ဂ်င္ဆင္းႏွင့္ ေဆးျမစ္စံုမ်ား၊ ပန္းေပါင္းစံု တို႔ကုိ စုတ္ယူထားေသာ ပ်ားရည္စစ္စစ္ကို ေခတ္မီ ႏိုင္ငံျခားနည္းပညာျဖင့္ ခ်က္လုပ္ထားေသာ အဆင္ျမင့္ OP အရက္ဆီႏွင့္ အခ်ဳိးအစား မွန္ကန္စြာ ေရာစပ္ထုတ္လုပ္ထားပါသည္။
၁ဝ) စပါးအရက္
ဒီစပါးအရက္ကလဲြရင္ က်န္အရက္အားလံုးက ၃ဝ% ပဲရွိပါတယ္။ အရက္ေတြက ေသာက္ဖို႔တင္မက ဗိုက္နာရင္၊ အေက်ာအခ်ဥ္ ကိုက္ခဲခဲ့ရင္ အရက္ကို မီးျမိဳက္ျပီး လိမ္းေပးႏိုင္ပါေသးတယ္။ ေနာက္ အခ်ဥ္တည္တဲ့ေနရာမွာ (ဥပမာ- မုန္႔ညႇင္းခ်ဥ္၊ ထိုဖူးခ်ဥ္) ထည့္သံုးႏုိင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔တစ္ငံု႔ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းေစပါတယ္။ "တန္ေဆးလြန္ေဘး" ဆိုသလိုပဲ ပစၥည္းတစ္ခုရဲ႕ အသံုးဝင္ပံုက သံုးစဲြသူေပၚမွာပဲ မႈတည္ပါတယ္။
ႏိုင္းႏိုင္းစေန
You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://nineninesanay.blogspot.com/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.