မယ္ဇလီဖူးသုပ္
အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ကၽြန္မ ခုတေလာ အလုပ္မ်ားေနတာေၾကာင့္ေရာ၊ အင္တာနက္ ကြန္နက္ရွင္ မေကာင္းတာေရာေၾကာင့္ ဘေလာ့ဂ္ဘက္ကုိ လွည့္ကုိ မလွည့္ျဖစ္ပါဘူး။ အခုမွ ေကာ္နက္ရွင္ေလး တစ္ခ်က္ရတုန္း ေက်ာ္ခြျပီး တက္လာခဲ့တာ။ မနက္ျဖန္ဆုိရင္လည္း တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ဆုိေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ည နကၡတ္ေတြစံုတဲ့အခ်ိန္မွာ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ေလးကုိ စားရင္ ေဆးေပါင္းခတယ္လုိ႕ လူၾကီးေတြ ေျပာစကားနဲ႕အညီ အခ်ိန္မီေလး သုပ္စားလုိ႕ရေအာင္ မွ်ေ၀ေပးလုိက္ပါတယ္။
မယ္ဇလီဖူးသုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မယ္ဇလီဖူး၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီ၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ကၽြန္မအဘြားေျပာတာေတာ့ လျပည့္ေန႕ နကၡတ္ေတြစံုတဲ့အခ်ိန္က်မွ မယ္ဇလီဖူးကုိ ခူးျပီးေတာ့မွ သုပ္ရတယ္ေျပာတယ္။ အဲ့ဒီေတာ့မွ ေဆးဘက္ပုိ၀င္တယ္တဲ့။ မယ္ဇလီဖူးကုိ ခူးျပီးတဲ့အခါ သန္႕စင္ေအာင္ ေရနဲ႕ ေဆးေၾကာေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ မီးဖုိေပၚမွာ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ေရတစ္၀က္သာသာေလာက္ထည့္၊ ျပီးရင္ မယ္ဇလီဖူးေတြထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ပထမတစ္ရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ အဲ့ဒီေရေတြကုိ သြန္ပစ္ျပီးေတာ့မွ ေနာက္တစ္ေရ ထပ္ထည့္ျပီး ထပ္တည္ေပးပါ။ သံုးၾကိမ္ေျမာက္ေရလဲျပီးတဲ့အခါက်ရင္ေတာ့ မယ္ဇလီအဖူးေတြကုိ ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ေပးပါ။ (ခါးတာၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ၂ ၾကိမ္ေျမာက္ေရလဲျပီးတဲ့အခါ ႏူးေအာင္ျပဳတ္လုိ႕ရပါျပီ)။
မယ္ဇလီဖူးျပဳတ္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ အလံုးလုိက္ေရေဆး၊ ထက္ျခမ္းျခမ္း ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္းကုိ ေလွာ္ေပးထားပါ။ မယ္ဇလီဖူးျပဳတ္ ႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ ေရေတြငွဲ႕ပစ္ျပီး မယ္ဇလီဖူးေတြကုိ ဇကာနဲ႕ ေရစစ္ေပးထားပါ။
ျပီးရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီေတြ ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ပါ။ တျဖည္းျဖည္း ေမႊေနရင္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ေလးေတြ ေရႊ၀ါေရာင္ ေျပာင္းျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚကေန ဒယ္အုိးခ်ျပီး ၾကက္သြန္နီဖတ္ေလးေတြကုိ အျမန္ဆယ္ယူပါ။ ဆီကုိေတာ့ ဒယ္အုိးထဲမွာပဲ အေအးခံလုိက္ပါေနာ္။
ပုစြန္ေျခာက္ကုိ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္းကုိလည္း မညက္တညက္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ။ မယ္ဇလီဖူးေလးေတြကုိလည္း ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ျပီး ေၾကသြားေအာင္ နည္းနည္းေထာင္းလုိက္ပါ။ (ညက္စရာမလုိပါဘူး)
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ မယ္ဇလီဖူး၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္တုိ႕ကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး လုိအပ္တဲ့အရသာထပ္ျဖည့္ပါ။ (အစပ္ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြပါ ပါးပါးလွီးထည့္ျပီး ေရာသုပ္ေပးပါေနာ္) အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေဆးေပါင္းခတဲ့ညမွာ စားသံုးႏုိင္တဲ့ ခါးဆိမ့္သက္ အရသာေလးနဲ႕ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးပဲျဖစ္ျဖစ္၊ မယ္ဇလီဟင္းခါးနဲ႕ပဲျဖစ္ျဖစ္ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ပါေနာ္။
ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ည ၁၂ နာရီတိတိမွာ ျပည့္၀န္း၀ိုင္းစက္စြာ လင္းလက္ေနတဲ့ လမင္းၾကီးကုိ ၾကည့္၊ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ကုိ စားရင္း လုိခ်င္တဲ့ဆုေလးကုိ ေတာင္းလုိက္ၾကဦးေနာ္။
မယ္ဇလီဖူးသုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မယ္ဇလီဖူး၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီ၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ကၽြန္မအဘြားေျပာတာေတာ့ လျပည့္ေန႕ နကၡတ္ေတြစံုတဲ့အခ်ိန္က်မွ မယ္ဇလီဖူးကုိ ခူးျပီးေတာ့မွ သုပ္ရတယ္ေျပာတယ္။ အဲ့ဒီေတာ့မွ ေဆးဘက္ပုိ၀င္တယ္တဲ့။ မယ္ဇလီဖူးကုိ ခူးျပီးတဲ့အခါ သန္႕စင္ေအာင္ ေရနဲ႕ ေဆးေၾကာေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ မီးဖုိေပၚမွာ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ေရတစ္၀က္သာသာေလာက္ထည့္၊ ျပီးရင္ မယ္ဇလီဖူးေတြထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ပထမတစ္ရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ အဲ့ဒီေရေတြကုိ သြန္ပစ္ျပီးေတာ့မွ ေနာက္တစ္ေရ ထပ္ထည့္ျပီး ထပ္တည္ေပးပါ။ သံုးၾကိမ္ေျမာက္ေရလဲျပီးတဲ့အခါက်ရင္ေတာ့ မယ္ဇလီအဖူးေတြကုိ ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ေပးပါ။ (ခါးတာၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ၂ ၾကိမ္ေျမာက္ေရလဲျပီးတဲ့အခါ ႏူးေအာင္ျပဳတ္လုိ႕ရပါျပီ)။
မယ္ဇလီဖူးျပဳတ္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ အလံုးလုိက္ေရေဆး၊ ထက္ျခမ္းျခမ္း ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္းကုိ ေလွာ္ေပးထားပါ။ မယ္ဇလီဖူးျပဳတ္ ႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ ေရေတြငွဲ႕ပစ္ျပီး မယ္ဇလီဖူးေတြကုိ ဇကာနဲ႕ ေရစစ္ေပးထားပါ။
ျပီးရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီေတြ ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ပါ။ တျဖည္းျဖည္း ေမႊေနရင္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ေလးေတြ ေရႊ၀ါေရာင္ ေျပာင္းျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚကေန ဒယ္အုိးခ်ျပီး ၾကက္သြန္နီဖတ္ေလးေတြကုိ အျမန္ဆယ္ယူပါ။ ဆီကုိေတာ့ ဒယ္အုိးထဲမွာပဲ အေအးခံလုိက္ပါေနာ္။
ပုစြန္ေျခာက္ကုိ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ေျမပဲနဲ႕ ႏွမ္းကုိလည္း မညက္တညက္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ။ မယ္ဇလီဖူးေလးေတြကုိလည္း ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ျပီး ေၾကသြားေအာင္ နည္းနည္းေထာင္းလုိက္ပါ။ (ညက္စရာမလုိပါဘူး)
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ မယ္ဇလီဖူး၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္တုိ႕ကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး လုိအပ္တဲ့အရသာထပ္ျဖည့္ပါ။ (အစပ္ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြပါ ပါးပါးလွီးထည့္ျပီး ေရာသုပ္ေပးပါေနာ္) အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေဆးေပါင္းခတဲ့ညမွာ စားသံုးႏုိင္တဲ့ ခါးဆိမ့္သက္ အရသာေလးနဲ႕ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးပဲျဖစ္ျဖစ္၊ မယ္ဇလီဟင္းခါးနဲ႕ပဲျဖစ္ျဖစ္ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ပါေနာ္။
ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ည ၁၂ နာရီတိတိမွာ ျပည့္၀န္း၀ိုင္းစက္စြာ လင္းလက္ေနတဲ့ လမင္းၾကီးကုိ ၾကည့္၊ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ကုိ စားရင္း လုိခ်င္တဲ့ဆုေလးကုိ ေတာင္းလုိက္ၾကဦးေနာ္။
You received this email because you are subscribed to the real_time feed for http://lulucooking.blogspot.com/feeds/posts/default. To change your subscription settings, please log into RSSFWD.